Trebinjci se raduju svemu što predstoji

Еuforija još uvijek traje: Na jugu Srpske nema depresije

  • Izvor: ATV
  • 20.01.2024. 19:15

Dok se mnogi, u ovom periodu, suočavaju sa postprazničnom depresijom, na jugu Srpske euforija još uvijek traje. Tugu i neraspoloženje Trebinjci ne osjećaju, naprotiv raduju se svemu što predstoji.

- "Osjećam se isto kao ispred praznika, čak možda i ljepše, obavim to i bude fino. Sve mi zdravo, obaveze neke nemam , koristim starost svoju.

- Dugo nas drži euforija koja je prethodila tim praznicima. Pošto ovaj pravoslavni narod uvijek ima neke praznike i slave, dugo traje to razpoloženje, uvijek ima neki novi praznik kojem se radujemo.

- Ne, naprotiv. Poslije praznika sam toliko rasterećena, relaksirana. Jer u ovim godinama praznici me opterećuju, a ne rasterećuju.

- Sve je lakše kada je čovjek sa familijom. Bilo je toga kada je odvojen čovjek od porodice."

Psihijatar Zoran Radović pojašnjava da je za dobro raspoloženje južnjaka, najviše je zaduženo sunce. Sa 250 sunčanih dana u toku godine, oni su zadovoljni, mada značio bi koji sunčan dan više.

"Mada to kod nas, što se tiče našeg lokaliteta i geografije juga Hercegovine, to se baš ne može za nas primijeniti, jer je Trebinje poznato da ima preko 250 sunčanih dana. Svjedočili se prije 10-15 dana koliko smo mi imali sunčanih dana u toku ovog zimskog perioda. Mnoge stvari koje važe negdje tamo drugo, ne važe kod nas", objašnjava Radović.

Razloga za tugu, na jugu Srpske, nema. Veliki broj vjerskih praznika, tokom januara, održava dobro raspoloženje.

"Onda su tu vjerski praznici, na tim praznicima mi smo veseli. Ili smo kod sebe ili idemo kod drugih. Posledica može da bude premor fizički, istrošeni džepovi, vrijeme godišnjih odmora se završava, idemo opet u onu radnu kolotečinu", kaže Radović.

Kod Trebinjaca nema zime, ni zimskog neraspoloženja. Sunce i kafa na otvorenom čini ih otpornim na postprazničnu depresiju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina