Prašina se širi opštinom

Gačani danima strahuju od tamnog dima iz TE Gacko

  • Izvor: ATV
  • 27.12.2021. 19:35

Oči Gačana danima su uprte u dimnjak tamošnje Termoelktrane iz koga izlazi gust i taman dim. Još više ih je zabrinulo to što se sva prašina sručila na njihovu opštinu.

"Svi mi to vidimo ali niko ništa ne reaguje, ja ne znam šta dalje. Da li vas je strah? Nije baš da je strah ali ipak nije prijatno ovo da se vidi. Strašno, ništa drugo nego strašno. Da li vas je strah, mene kao mene nije ali jeste djeci. Nije dobro i gotovo, nadamo se biće bolje i eto", kažu Gačani.

Gdje će završiti prašina iz dimnjaka zavisi isključivo od vjetra, kada ga nema u Gacku osvane crn snijeg. Na sreću ovih dana je manje pepela.

Ovaj problemu Gačani su uočili prije više od mjesec dana. Iz Teromolektrane za ATV kažu za sve je kriv loš kvalitet uglja.

I to uglja koji se dovozi iz takozvane "povlatne zone" i miješa se sa ugljem iz glavnog kopa. Proteklih dana je sagorijevao ugalj koji je lošeg kvaliteta, pa je zbog promjene hemijskih i fizičkih osobina pepela došlo do prekida pneumatskog transporta pepela.

"Mi smo na bazi tih saznanja preuzeli mjere da se prvenstveno od rudnika zatraži da se ispravi kvalitet uglja koliko je moguće da se ide sa boljim kvalitetom i što većom čistoćom jer problem predstavljaju prvenstveno nečistoče koje dolaze. Taj pepeo koji se pojavio ima dominantno siliciju oksida do 40 odsto, željeznih oksida i do 15 odsto i kao takav predstavlja medij na koji  sistem nije projektovan", kaže Dragan Pušara, tehnički rukovodilac TE Gacko.

Jedino trenutno rješenje je pražnjenje elektro-filtera, zaostale količine pepela se odvoze kamionima a onda se uključuju filterska polja. Ipak ovo nije dugoročno rješenje kažu rukovodioci.

"Po meni je logično rješnje instaliranje i aktiviranje postrojenja za prečišćavanje uglja iz povlatne zone gdje bi u startu bile odvojene sve nečistoće", dodaje Pušara.

Zadnjih dana se stanje koliko toliko normalizovano jer iz glavnog kopa stiže bolji ugalj, pričaju u Termolektrani. Ni vremenske prilike im ne idu na ruku. 



  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.