Otrkiveni novi detalji

Istraga o smrti male Džene: Ovo piše u otpusnom pismu Kliničkog centra Sarajevo

  • Izvor: n1info.com
  • 30.11.2021. 18:19

Otrkiveni su novi detalji u slučaju Džene Gadžun, djevojčice iz Kaknja koja je preminula nakon rutinske oftalmološke operacije očnog kapka u privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Sarajevu.

U otpusnom pismu, koje eksluzivno objavljuje N1 uz dopuštenje punomoćenika roditelja dvogodišnje djevojčice Amile i Murisa Gadžun, navedeno je detaljno šta se zbivalo. Poštujući i medicinsku i novinarsku etiku N1 izvaja samo činjenice.

Prilikom prijema 8. novembra „ljekar Hitne medicinske pomoći navodi da su pozvani u privatnu polikliniku radi aresta tokom operacije očnog kapka.“

Takođe, prilikom prijema, navodi se u otpusnom pismu: „Djevojčica je bila u pratnji ljekara HMP, ljekara anesteziologa i oftalmologa koji su vodili operativni zahvat u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, komatozna…“

“Srčani arest, reanimacija su rađeni tokom operacije“

Dan kasnije nakon potvrde da je PCR negativna prebačena je u jedinicu intenzivnog liječenja, te je precizirano da je djevojčica hospitalizovana „Nakon srčanog aresta i sprovedene reanimacije tokom operacije….Rađen CT mozga, koji je pokazao znake edema mozga i znakove svježe ishemije..“

– Edem mozga i znaci svježe ishemije –  potvđeno je za N1, mogli su biti uzrokovani zastojem srca ( srčanim arestom) i reanimacijom.

Specijalista ustanovio moždanu komu

Slijedili su kritični dani male Džene.

Prilikom procjene „kliničkog statusa i moždane aktivnosti“ specijalista je ustanovio “moždanu komu” navodi se u otpusnom pismu.

Priključena je na aparat za mehaničku ventilaciju, a potom i na respirator, kako bi malena pluća mogla raditi do kraja. Prethodno su na RTG pluća i srca utvrđeni „znaci plućnog edema“.

– Čekamo obdukcioni nalaz koji bi trebao dati odgovor na pitanje uzroka smrti. Slijedom toga otvoriće se mogućnosti utvrđivanja propusta u ovom slučaju, dakle ko je kriv ? –  rekao je za N1 Almin Dautbegović, advokat roditelja dvogodišnje Džene, porodice Gadžun, kao oštećene strane.

N1 je uputio Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo i ministru upit dva puta na ista pitanja: Šta će uraditi nakon obimnog izvještaja zdravstvene inspekcije Kantonalnog ureda za inspekcijske poslove KS. U izvještaju je ustanovljeno brojno kršenje pravilnika, ali i zakona. Odgovor iz ministarstva nikako nismo dobili.

– Ovdje je principijelno pitanje organizacije zdravstva i privatnog sektora. Naši političari ne mogu to riješiti. Kroz ovaj predmet sam mislio tražitii da OHR ili Brisel ponudi model zdravstva kakav je u Evropi. Ili radiš u državnom sektoru ili si privatnik! A privatni sektor kontrolisati po kvalitetu, opremi i svemu ostalom – istakao je za N1 advokat oštećene porodice Almin Dautbegović.

Podsjetimo, operacija dvogodišnje Džene Gadžun u opštoj anesteziji koja je zakonom potpuno zabranjena prilikom hirurških zahvata u privatnim ordinacijama ( Pravilnikom o uslovima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uslovima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom -“SI. novine FBiH”, broj 104/13, 16/14 i 66/ IS) završila je fatalno.

I drugo, opšta anesteziju je vršena, utvrdila je zdravstvena inspekcija Kantona Sarajevo, anesteziološkim aparatom koji nije verifikovan.


Tagovi:
  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program