Tradicija Janja

Janjski tronožac obišao svijet

  • Izvor: ATV
  • 03.01.2024. 19:45

Janjski tronošci obišli su svijet. Izrađuje ih Milenko Milovac, istinski čuvar tradicije Janja. Priča nam da sedam dana nije spavao od sreće kada je nadaleko čuveni janjski tronožac pravio za patrijarha Pavla.

„To je bilo  2.6.1991. godine. Taj susret nikad neću moći zaboraviti“, rekao nam je Milenko Milovac, čuvar janjske tradicije. 

Ne zaboravlja Milenko ni ono čemu su ga učili njegovi preci. Kuća u Janju ne smije biti bez tronošca. 

„U ono vrijeme je svaka kuća u Janju morala imati taj stolac. Nisu imali toga mnogo. Imali su po jedan. Tu je sjedio samo gazda, brko, koji je tu sjedio i rukovodio. Neko je živio u zajednici gdje je bilo 20-30 ljudi“, priča Milovac.

Kuća u kojim u Janju živi po 20 članova porodice odavno nema. Ali ima janjskih tronožaca. Milenko ih je izradio za cijelo selo. 

„Taj sto kad pogledam kao da sjedi tu moj otac, djed, pradjed. To je korišteno u krsne slave, kumu se iznese na pročelje da sjedne, to je bila čast da sjedi na tom tronošcu“, rekao je Goran Milovac, iz Lipovače, Šipovo.

I tronošci i Janj, to je naš dar od Boga, pričaju u Šipovu. Taj dar su, kažu, čuvali njihovi preci, a oni će nastaviti i ostaviti u nasljeđe budućim naraštajima. 

Milenko kaže ovaj posao radi prije svega iz ljubavi. A u planu je kada dođe u penzionerske dane da se još više posveti očuvanju tradicije janjskog kraja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.