Samostalni let sve bliži

Jedina žena pilot u OS BiH: Draženka ruši i prepreke i tabue

  • Izvor: Agencije
  • 11.12.2023. 07:29

Kako izgleda biti mlada žena, u drugoj državi čiji je jezik potpuno nepoznat, na akademiji gdje dominiraju muške kolege, pa se treba izboriti za svoje mjesto, zna Draženka Panić.

Sa nepunih 21 godinu, spakovala je stvari i iz malog Kneževa, zaputila se u Grčku, u Atinu  na Vojno-vazduhoplovnu akademiju. Danas je jedina žena pilot u Oružanim snagama (OS) BiH.

- Izabrala sam studije na Vojno-vazduhoplovnoj akademiji, prvenstveno zbog strastvenog interesa za vazduhoplovstvo. U početku sam razmišljala o karijeri u policiji, ali se neočekivano otvorila prilika za vojnu službu što me je kasnije dovelo do mogućnosti studiranja u Grčkoj - kaže Draženka za portal Hercegovina.info.

Pored same Akademije, koja zahtijeva predan rad i posvećenost, Draženka je bila u još većem problemu. Grčki jezik joj je bio stran i u startu je bila korak iza svih kolega kojima je to maternji jezik. Ali kada se udruže snaga i želja za uspjehom, nemoguće ne postoji.

U Srpskoj rođeno 18 beba

U Srpskoj rođeno 18 beba

- Najizazovnija prepreka, tokom školovanja bio je upravo jezik sa kojim sam se tada prvi put susrela i koji je bio izuzetno težak. Nakon jezičke barijere, dodatne poteškoće su bile te što tamo nisam imala nikoga od porodice. Ipak, upoznala sam dosta divnih ljudi, sa kojima sam i danas u kontaktu i vjerujem da ćemo ostati doživotni prijatelji – istakla je Draženka koja je i Akademije, nakon pet godina školovanja, izašla kao najbolji strani student u klasi.

Kada prođe teorijski dio, kada se nauči i znanje dovede do savršenstva, treba biti spreman na ono za što se godinama školovala. Pilotiranje. Koliko god se naučila sva pravila, procedure kako se što radi, nije svejedno sjesti u kabinu i krenuti.

- Kada sam imala prvi "solo let" (samostalno letenje bez instruktora), prije samog ulaska u avion je postojala mala trema, ali kada sam izašla na pistu za polijetanje i u momentu polijetanja, sva trema je nestala. Jednostavno moraš biti fokusiran na trenutak i da uradiš sve ispravno, onako kako si naučio sa instruktorom – kaže ona

Danas, na avionu "Diamond Katana" ima 48 sati naleta, a na helikopteru čija je obuka još uvijek u toku ima 11 sati naleta i tu još uvijek leti sa instruktorom.

Samostalni let joj je sve bliži, potrebno je da ispuni normu broja sati letenja s instruktorom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.