Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki

Jefrem: Najveća nada vjera u Boga

  • Izvor: SRNA
  • 21.07.2022. 19:14

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Prokopija u Branešcima, povodom slave sela, a okupljenim vjernicima je poručio da u budućnost gledaju sa puno optimizma i da je najveća nada vjera u Boga.

"Naša najveća snaga i nada je u tome što vjerujemo u Boga, u njegovu vječnu istinu i moralni zakon, u ono što je kroz vjekove provjereno i dokazano, pobjeđivalo i onda kada se činilo da je pobijeđeno", rekao je episkop Jefrem.

Dan kada Srpska pravoslavna crkva praznuje Svetog velikomučenika Prokopija u Branešcima se kao slava sela proslavlja od 1989. godine, kada su osveštani temelji hrama posvećenog ovom svetitelju kojeg poštuju ne samo hrišćani nego i pripadnici drugih vjera.

Ovogodišnji kum slave je bio direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić koji je zahvalio Bogu što mu je dao priliku da pomaže svom narodu i razvoju svoga zavičaja, čime nastavlja tradiciju svojih predaka.

"Srpska pravoslavna crkva i Republika Srpska treba da budu i jesu matice našeg naroda oko kojih svi treba da se okupljamo sa istim ciljem, da ih čuvamo i da ih razvijamo", poručio je Đajić.

NJegovi roditelji Mirko i LJubica bili su kumovi zvona na Hramu Svetog Prokopija.

Episkop Jefrem je ovaj hram osveštao 17. septembra 2000. godine povodom 2.000 godina hrišćanstva i 100 godina postojanja Banjalučke eparhije, a 2004. godine obnovljena je parohija Branešci, kada je za paroha postavljen otac Luka Božić, koji i danas vjerno služi svojoj crkvi, Bogu i narodu ovog kraja.

Među gostima bile su brojne zvanice iz privrednog, političkog i javnog života Čelinca, susjednih opština i Republike Srpske.