Ravno

Još nema normalnih uslova u srpskim povratničkim selima

  • 18.09.2020. 19:17

Svi uslovi za normalan život u srpskim povratničkim selima na području fedralne opštine Ravno još nisu stečeni. Najteže je u onim najudaljenijim. Selo Šćenica je na samoj granici sa Hrvatskom, preko brda su more i Evropska unija a u Šćenicu tek sada stižu prvi metri asfaltnog puta. Mještani kažu da su konačno zadovoljni.

"Znači puno i previše znači, jer naši ljudi hoće da se vrate svojim domovima da nešto urade za sebe. Ovo znači sve, ako je u pitanju put ili struja to je najosnovnija stvar koja je potrebna svakom čovjeku", kaže Slavko Miljak, selo Šćenica.

Bez obzira na teške uslove života u Šćenici stalno živi pet povratničkih porodica, veći je broj onih koji tu dolaze povremeno. Srpski predstavnici u opštini Ravno vjeruju da će sa boljim usovima biti još onih koji će obnoviti svoje kuće srušene i spaljene u prošlom ratu. Za ovaj asfaltni put do Šćenice opština Ravno izdovojila je 180.000 maraka a sve uz podršku koja je stigla iz Trebinja.

"Svakako ovome su veliki doprinos dali Elektroprivreda Republike Srpske i Elektroprivreda Herceg-Bosne, njihova dobra saradnja nama je olakšala da odobrimo ova sredstva. Svakako ono što je važno jeste potpisivanje sporazuma između grada Trebinja i opštine Ravno", kaže Pero Sredanović, potpredsjednik Skupštine Ravno.

I dalje ima sela bez asfalta i struje i to će se rješiti jer  u pomoć priskače i Vlada Republike Srpske kažu povratnici.  U ovom kršu stanovništvo mahom živi od stočarstva i pčelarstva.

"Grad Trebinje ali i opština Ravno pomažu podsticajima i subvencijama i stočarstvo i pčelarstvo", kaže Stevo Putica, odbornik u Skupštini Ravno ispred srpskog naroda.

U proteklom ratu stradalo je 57 srpskih sela, tada je sve sravljeno sa zemljom a ugušen je svaki uslov za normalan život. Povratak jee ovdje kasno krenuo pa i sada traje.

Ova srpska povratnička sela koja pripadaju federalnoj oštini Ravno od Trebinja su udaljena više od 40 kilometara. Malobrojni mještani do svojih rodnih kuća dolazili su lošim putevima. 

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program