ATV jutro

Kako da postanete član GSS-a

  • Izvor: ATV
  • 29.10.2023. 13:50

Gorska služba spasavanja u Bijeljini u posljednje vrijeme aktivno učestvuje u akcijama spasavanja i pružanja pomoći licima u situacijama za koje su pohađali obuku.

Hrabrost i požrtvovanost su odlike ovog tima, a ako želite da budete dio ove sjajne ekipe, dobra vijest je da primaju nove članove. 

U našem vikend ATV jutru razgovarali smo sa Dejanom Čabrilom o tome šta treba da uradi neko ko želi da postane član GSS-a.

Kako je rekao, GSS okuplja ljude volontere koji su spremni da svojim radom i trudom doprinose razvoju zajednice i da pomognu ugroženom stanovništvu kada je to potrebno a kada to nije potrebno bave se edukacijom svojih članova.

"Imali smo par intervencija koje su bile od značaja za društvo. Često se postavlja pitanje otkud GSS u ravničarskom kraju ali ona se ne odnosi na djelovanje samo na planinama i visokim predjelima nego i u niskim predjelima. Kod nas se dešavaju poplave i dobro je da imamo ekipu spremnu da reaguje“, rekao je Čabrilo koji je podsjetio i da je njihova ekipa prva regovaala nakon što su superćelijske oluje izazvale štetu.

"Dio ekipe je bio u Šamcu da sanira oštećene krovove koji su ugrožavali stanovništvo“, rekao je Čabrilo.

Šta je potrebno da neko postane član GSS-a

Kada je riječ o uslovima koje mora neko da ispuni kako bi postao član GSS-a, Čabrilo je naveo nekoliko segmenata.

Važno da je da ta osoba ima dosta slobodnog vremena, da je humana, da želi da volontira te da je fizički spremna.

Čabrilo je rekao da se prijem novih članova odvija u dva navrata.

"Prvi dio se odnosi na to da se popuni obrazac u kojem se odgovara na opšta pitanja o kandidatu. Drugi dio se odnosi na fizičko testiranje“, rekao je on.

Kako je pojasnio, pitanja u prijavi se odnose na to da li volite prirodu, da li ste aktivni u prirodi, imate li neke fobije, da li ste prošli neke obuke.

Kada je riječ o testu fizičke spreme ono se odnosi na trčanje, sklekove, zgibove, trbušnjake i čučnjeve.

"Fizička speremnost je važna zato što mi treba da dodđemo do unesrećenog i da ga pondekad i nosimo do vozila“, rekao je Čabrilo.

On je naglasio da je zajednička osoba svih članova GSS-a to što vole prirodu.

Konkurs za prijem novih članova otvoren je do 5. novembra a svi zainteresovani obrazac za prijavu mogu preuzeti na društvenim mrežama Gorske službe spasavanja - stanica Bijeljina.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.