Manastir Svete Trojice - Vozućica

Krdo krava u porti Nemanjićkog manastira u Zavidovićima

  • Izvor: SRNA
  • 12.09.2023. 10:10

Dan nakon obilježavanja 28 godina od mučeničkog stradanja vozućkih Srba, u porti Manastira Svete Trojice - Vozućica, zadužbine kralja Dragutina Nemanjića, posjetioci ove svetinje zatekli su krdo krava.

Više od 15 krava paslo je travu kada su nekadašnji stanovnici vozućkih sela posjetili svoj manastir u Vozući u opštini Zavidovići u Federaciji BiH, kako bi se pomolili za duše stradalih i prislužili svijeće.

"Tužni smo da se na ovaj način skrnavi ovo sveto mjesto", rekli su Srni nekadašnji mještani.

Na tom području Srbi su etnički očišćeni i masovno stradali između 10. i 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, NATO snaga za brze intervencije i odreda "El mudžahedin".

Iz Vozuće, velikog srpskog stratišta, tada je protjerano 1.920 porodica, odnosno 7.860 stanovnika.

Manastir Vozućica potiče iz 14. vijeka i zadužbina je kralja Dragutina Nemanjića. Manastir je obnovljen poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata, a izbjegli Srbi iz svih krajeva svijeta rado ga posjećuju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.