Kuda i pod kojim uslovima mogu putovati građani BiH?

  • 06.08.2020. 19:48

Iako je BiH još na listi rizičnih zemalja, avgust je donio neke lijepe vijesti. Polazak letova sa aerodroma u Banjaluci daje nadu da se stvari polako vraćaju u normalu. 

Prvog avgusta nakon četiri mjeseca pauze počeli su komercijalni letovi sa banjalučkog aerodroma. Beograd, Brisel, Memingen i Antalija gradovi su za koje možete letjeti iz Banjaluke. Međutim, građani sa pasošom BiH bezuslovno, odnosno bez PCR testa i karantina, mogu samo u Srbiju i Tursku. U Njemačku i Belgiju, ulaz je i dalje zabranjen, osim ako nemate valjan pravni osnov, kao što je viza D, radna ili boravišna dozvola.

Bez opravdanog razloga, PCR testa ili karantina, ne može se ni u ostale zemlje Evropske unije. Sa druge streane, Srbija građane sa pasošem BiH prihvata raširenih ruku. U Crnu Goru može samo uz negativan Elisa test na koronavirus ovlaštene laboratorije ne starije od 48 sati. U Hrvatsku, osim onih koji imaju opravdan pravni osnov, rade ili se školuju tu, mogu i turisti, ali uz posebne uslove.

"Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanjabrisadodolaskanagranični prelaz),odnosnouz obavezu14-dnevne samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage", kažu iz GP BiH.

Mnogi stanovnici Srpske ovo ljeto ipak provode na nekoj od domaćih turističkih destinacija. Na pojedinim se bilježe i rekordan broj posjeta. Već mjesecima je prepuna i teslićka Banja Vrućica.

""Ja sam prezadovoljan ovdje i ovo je trebalo mnogo bolje da se afirmiše ranije nego sad u doba Kovida, ali ovako je fenomenalno.

JE LI VAM TEŠKO PALO ŠTO U DOBA KORONE MORATE NA DOMAĆE DESTINACIJE?

Pa nije, ja mislim da one dolaze tek sada do izražaja. Mi uvijek smatramo da je nešto strano bolje, ali nije, faktički mi imamo mnogo više ljepota nego što mi mislimo.

Ovdje nam je odlično, imamo već prethodna iskustva, a ovaj put koristimo godišnji odmor uz korištenje vaučera.

Preporučujem kompletne aranžmane RS, počevši od Teslića pa do Trebinja. Mislim da je to za ovu godinu jedino i najbolje rješenje.""

Dosada su građani Srpske upotrijebili 6.419 turističkih vaučera, a iz Republičke Turističke organizacije procjenjuju da je broj domaćih turista i dvostruko veći, jer je više onih koji putuju bez vaučera. 

"Prema podacima Bukinga 70 odsto kapaciteta u Trebinju je popunjeno. Taj broje se iz dana u dan sve više i više povećava. Ono što želim da istaknem je da NP Sutjeska i rafting centar zaista ima mnogo gostiju i posebno naše banje", kaže Nada Jovanović, direktor TO.

Posebno su posjećene male opštine koje imaju turistički potencijal i prirodne ljepote. Dovoljno govori podatak da je prošlog vikenda na Janjskim otokama bilo tri hiljade ljudi, a plaže na rijeci Uni u Novom Gradu bile su prepune turista.

Tagovi:
  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Agrar (R)

    ''Еmisija: Agrar (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.