ANURS jubilej

Kuzmanović: Doprinosimo napretku Srpske

  • 24.09.2018. 13:43

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović istakao je danas u Banjaluci da ANURS razvija i podstiče naučnu, umjetničku i kulturnu djelatnost i djelovanjem doprinosi napretku Srpske.

"Djelatnost ANURS obuhvata naučne skupove, naučno-istraživačke projekte, izdavačku djelatnost, međunarodnu i međuakademsku saradnju. Organizovanje naučnih skupova jedan je od bitnih segmenata djelovanja Akademije, ali i dio starteških zadataka", rekao je Kuzmanović novinarima nakon Svečane skupštine ANURS povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja ove institucije. 

On je naglasio da su međunarodna i međuakademska saradnja jedan od prioriteta ANURS. 

"ANURS je bio i ostaće u službi naroda, radiće za njegov interes i proširivanje vidika. Ona će i dalje biti važan faktor duhovne suverenosti i kulturne emancipacije našeg naroda i služiće isključivo nauci i naučnoj istini, a time i opštem dobru svih ljudu", dodao je Kuzmanović. 

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić ocijeni je da je ANURS ostvario nemjerljive rezultate u naučnom i kulturnom razvoju Srpske. 

On je naveo da će u narednom periodu zadatak Akademije biti da odgovori na izazove u naučnoj, umjetničkoj i kulturnoj djelatnosti. 

Predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić kaže da dvije akademije imaju zajednički kulturni, naučni i umjetnički prostor. 

"Na zajedničkom smo poslu i sigurno je da naša saradnja nije protiv bilo koga. Na istom smo zadatku i putu i tako će biti u narednom periodu", rekao je Kostić. 

Predstavnik Ruske akademije nauka Jelena Guskova smatra da Republika Srpke ima blistavu budućnost, a da je ANURS ozbiljna institucija koja vodi računa o modernim trendovima u nauci i kulturi. 

Svečanoj skupštini prisustvovale su zvanice iz naučnog i društvenog života Republike Srpske i Srbije i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program