Mnogo falsifikata

Med je najveći problem na tržištu

  • Izvor: ATV
  • 09.11.2023. 08:57

Kontrola meda na tržištu najveći je problem zbog teškog otkrinjava štetnih materija u njemu, odnosno otkivanja razlika između pravog i falsifikovanog meda.

"Što se tiče bezbjednosnog aspekta kvaliteta hrane nije bilo problema, osim u samom kvalitetu proizvoda. Kvalitet znače osnovni fizičko-hemijski parametri koji su propisani pravilnikom i najviše neusklađenosti smo utvrdili u medu. Med je stalan problem i postoje neki tragovi da se još u 18. vijeku izvještavalo o falsifikovanom medu. Tržište je puno falsifikovanog meda i ne samo u Republici Srpskoj i BiH, nego i u Еvropi. Tako da je to borba sada sa nesavjesnim ne samo pčelarima ili subjektima poslovanja s hranom koji hoće na brz i lak način da zarade novac", kaže kaže dr Biljana Pećanac, rukovodilac laboratorije za hemijska ispitivanja i rizidue, Institut Vaso Vutozan.

Što se tiče analize, najveći problem je sa uzorcima koji imaju povišene supstance koje su povezane sa opasnošću sa zdravljem, znači kancerogenost.

"Tu je hidroksimetilfurfural (valjda šećer), zatim najčešći razlog za neusklađenost je i aktivnost dijastaze koja je enzim pristojno prirodno prisutan u medu kojeg uopšte nema u medu. Teško je uhvatiti falsifikatora, ali često uspjevamo jer ne uspjevaju podesiti sve parametre kvaliteta koji su propisani. Da je potrebna potvrda o autentičnosti meda jeste", kaže kaže dr Biljana Pećanac, rukovodilac laboratorije za hemijska ispitivanja i rizidue, Institut Vaso Vutozan.

Detalje pogledajte i gostovanju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: