ATV jutro

Mikanović: Problem je što smo naviknuti da svaki dan čujemo da se negdje dogodilo nasilje

  • Izvor: ATV
  • 07.03.2024. 12:47

Predsjednik Društva pedagoga Republike Srpske i profesor pedagogije Brane Mikanović rekao je, povodom slučaja vršnjačkog nasilja u Banjaluci, da nije pitanje da li se povećava nasilje ili ne u odnosu na ranije godine, ali se, kaže, povećavaju oblici nasilja.

"Posebno se povećava broj oblika neformalnog nasilja zato što je danas u upotrebi mnoštvo društvenih mreža što nudi mogućnosti da se oblik nasilja ne ispoljava direktno od subjekta ka subjektu nego neposredno putem medija i najčešće ti oblici konstantno traju“, rekao je Mikanović u našem ATV jutru.

Kako je rekao, problem je što smo mi kao društvo naviknuti da svaki dan dobijemo informaciju da se negdje dogodilo nasilje.

U razgovoru sa studentima, kaže, najčešće čuje da su najugroženiji učenici osnovnih škola.

"Smatram da je razlog za to što oni ipak nisu dovoljno zreli u smislu da mogu biti svjesni i savjesni to dolazi tek poslije sedamnaeste godine“, rekao je on.

Nasilničko ponašanje je model koji je moguće primijetiti na svim mjestima.

"Vi ne možete ostati imuni na to, ukoliko se odnosi na vas vi ćete reagovati a ako nije samo ćete 'proći pored nasilja'“, dodao je.

Kako kaže, jedan od problema jeste i taj što se danas automatski roditelji uključuju prije nego što se uključi škola - pedagog, psiholog, stručna služba.

"Danas su roditelji drugačijih pogleda na osposobljavanje svog djeteta izvan porodice, a to je vrlo važna stvar“, rekao je Mikanović.

Kompletno gostovanje pogledajte u nastavku:

Pratite nas i putem Vibera