Težak život povratnika u selo Gubin kod Livna

  • 03.06.2021. 18:58

Nemamo asfaltni put, vodu, struju, ali volimo svoje selo i vraćamo se u Gubin podno Dinare. Livanjski kanton i federalne vlasti ne vode brigu ni računa o nama povratnicima, ali uprkos njihovom maćehinskom odnosu Srbi se vraćaju, priča Lazo Pajčin jedan od Gubinjana sa adresom u Srbiji.

Srbi u Livanjskom polju, i oni u Gubinu nisu i neće biti prepušteni sebi, poručeno je tokom posjete delegacije iz Republike Srpske i Srbije. Stiže pomoć za nastavak izgradnje crkvenog konaka u selu, kao i pomoć za 200 porodica sa područja Livna u nabavci građevinskih paketa.

- Dogovorili smo se da u roku od godinu dana, da za mjesec dana sveštenik srpske pravoslavne crkve dostavi 200 imena porodica koje žele da se vrate, a pokrajinski Sekreterijat za povratak i Sekreterijat Vlade RS će obezbjediti 200 građevinkih paketa i vidjeti u kom iznosu ljudi da poprave svoje kuće. Dogovorili smo se da dogodine ručamo u ovom konaku. Vlada Vojvodine će u vidu građevinskog materijala od milion dinara, to je 20.000 maraka, isto toliko će i Vlada Republike Srpske – kazao je Nikola Špirić, Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U poslijeratnim godinama, a i danas Srbima povratnicima najveća pomoć i podrška stižu iz Republike Srpske i Srbije. One će i dalje biti najveći oslonac i adresa na koju Srbi iz Livanjskog polja mogu da pokucaju. Proteklih godina samo iz Republike Srpske stiglo je oko 400.000 KM pomoći.

Iako je prošlo više od dvije i po decenije kako su u vihoru rata morali otići sa ognjišta, Gubinjane vuče želja da se vrate u rodno selo i Livanjsko polje podno Dinare. Kažu samo tu se osjećaju svoj na svome.

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.