Nova poskupljenja

Nestašica peleta i drva dovela do povećanja cijena

  • Izvor: Glas Srpske
  • 18.12.2021. 10:39

Najava niskih temperatura i padavina pokrenula je još jedan krug kupovine ogreva za zimu. Stanovnici koji su sezonu dočekali nespremni sada traže dodatne količine ogreva, dok trgovci kažu da je zavladala nestašica drva i peleta.

Sagovornici “Glasa Srpske” navode da je ogromna potražnja za drvima poput hrasta i bukve, ali da su dostupne količine nedovoljne da podmire potrebe kupaca.

"Zbog nemogućnosti izvlačenja iz šume, veoma se teško dolazi do drva. Teško da neko od dobavljača ima većinu količinu kao zalihu da bi mogao sada ispoštovati kupce", rekao je prodavac drvima, koji nije želio da mu objavimo ime.

Trgovci drvima zadovoljni su neočekivano visokom potražnjom, koja je skočila u odnosu na prošlu godinu kada je na poslovanje uticala pandemija virusa korona.

"Cijena kvadratnog metra bukve prošle godine se kretala oko 85 KM, dok je iscijepani metar bio 170 KM sa dostavom. Ove godine iscijepani metar bukovine košta i do 200 KM" , kazao je ovaj prodavac.

Unazad nekoliko godina među traženijim vrstama ogreva je i pelet. Prodavci ove vrste goriva kažu da je potražnja izuzetno visoka, a ponuda mala, ali da se, uprkos tome, cijene neće mijenjati.

"Trenutno peleta nema na stanju, ali se nadam da ćemo dobiti nove količine u toku sljedeće sedmice. Cijena peleta se neće mijenjati. Tona peleta košta 360 KM, a u cijenu je uračunat i besplatan prevoz kao i slaganje", rekao je prodavac peleta, koji se predstavio kao Nikola.  

Temperaturni minus građanima donosi minus i u novčanicima, ali je veća briga jer je ogrev teško nabaviti, makar i po višim cijenama.

Većina njih smatra da su cijene previsoke i da je nabavka ogreva postala pravi luksuz.

Penzioner Milan P. kazao je za “Glas Srpske” da je svake godine sve teže nabaviti dovoljne količine ogreva.

"Prošla godina je bila iscrpljujuća i loša za penzionere, naročito za one sa najnižim penzijama. Drva su mi neophodna, ali ne znam kako ću obezbijediti za osnovne potrebe i za ogrev, a hladniji dani dolaze" , rekao je ovaj penzioner.

Ugalj

Trgovci ugljem kazali su da ovog ogreva ima dovoljno, ali i da potražnja nije značajno porasla.

"Nadamo se da će se potražnja ovog energenta u narednom periodu povećati, jer je nestašica drugih vrsta goriva. Inače, cijene se nisu bitnije mijenjale, a kreću se oko 100 KM po toni uglja", naglasio je trgovac ovim ogrevom, koji nije želio da mu objavimo ime.

Tagovi:
  • 21:15 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:30 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:55 Noćni program

    Noćni program