Nevesinje: Veliki mural sa likom mitropolita Amfilohija

  • 09.11.2020. 13:28

Veliki mural sa likom blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija oslikan je na centralnom trgu u Nevesinju.

Mural je juče oslikao umjetnik iz Trebinja Miloš Naračić, na inicijativu navijačke grupe "Delije", a za realizaciju su dobili podršku i blagoslov Crkvene opštine Nevesinje.

Iz navijačke grupe "Delije" poručili su da su na ovaj način željeli da se oduže mitroplitu koji je podržao Nevesinje kad je trebalo i uvijek bio uz narod ovog kraja.

"Mitropolit Amfilohije bio je stub pravoslavlja u Crnoj Gori. Mi smo tokom cijele godine slali poruke podrške braći u Crnoj Gori, a na ovaj način htjeli smo da izrazimo zahvalnost mitropolitu za sve što je radio za srpski narod", poručuju "Delije" i dodaju da su na ovaj način mitropolitu odali poštu.

Mural je iscrtan za Mitrovdan, zbog simbolike koji ovaj dan ima za Nevesinje i cijelu Hercegovinu, kada se obilježava sjećanje na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine, kada je odbranjeno Nevesinje i istočna Hercegovina.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Amfilohije preminuo je 30. oktobra u Kliničkom centru u Podgorici od posljedica virusa korona. Sahranjen je 1. novembra u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici u prisustvu velikog broja crkvenih velikodostojnika, državnih zvaničnika i vjernika.

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 ATV intervju

    ''ATV intervju

  • 21:15 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.