Ministarstvo prosvjete Srpske

Nezakonito sufinansiranje Zemaljskog muzeja

  • 04.03.2019. 17:49

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske smatra da je nedopustiva odluka Savjeta ministara u tehničkom mandatu kojom se nezakonito sufinansira Zemaljski muzej iz budžeta BiH i favorizuje kao ustanova kulture od posebnog značaja, iako je kultura u nadležnosti entiteta odnosno kantona.

"Odlukom da se Zemaljskom muzeju BiH obezbijedi grijanje putem centralne kotlovnice institucija BiH, kao i da troškove grijanja snosi Savjet ministara, nastavlja se protivustavno favorizovanje institucija kulture koje i teritorijalno i administrativno pripadaju Federaciji BiH (FBiH), odnosno Kantonu Sarajevo", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije konsultovano o ovoj odluci i od srpskih predstavnika u Savjetu ministara u tehničkom mandatu zatražiće detaljnu informaciju, dodaje se u saopštenju.

"Odluka je donesena na sjednici Savjeta ministara koja je održana 12. februara, a na prijedlog ministra civilnih poslova BiH u tehničkom mandatu Adila Osmanovića, što je još jedan u nizu pokušaja prenosa nadležnosti iz oblasti kulture na nivo BiH", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Ustavom Republike Srpske, Ustavom BiH i Ustavom FBiH, kao i Dejtonskim mirovnim sporazumom definisano da je oblast kulture u nadležnosti entiteta, odnosno kantona.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program