"Provjerite – Razmislite - Prijavite“

Odražano predavanje u Banjaluci: Roditelji upoznati o koracima u slučaju nestanka djece

  • 22.05.2024. 19:11

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka održali su danas edukativno predavanje za predstavnike Savjeta roditelja i zaposlenih u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Banjaluci s ciljem ukazivanja na korake koje treba preduzeti u slučaju nestanka maloljetnog lica.

Predavanje je održano u okviru kampanje "Provjerite - Razmislite - Prijavite", koju MUP Republike Srpske u saradnji sa međunarodnom organizacijom "Amber alert Еvrope" realizuje se od 20. do 31. maja.

Šef Odsjeka za potrage i kaznenu evidenciju Policijske uprave Banjaluke Danijela Mučibabić navela je da je MUP zajedno sa drugim nadležnim institucijama Srpske, pokrenulo uvođenje sistema "Amber alert", odnosno hitnog obavještavanja javnosti o nestalim maloljetnim licima, s ciljem unapređivanja sistema potraživanja, te bržih i efikasnijih potraga.

Ona je istakla je da su sva maloljetna lica čiji je nestanak Policijskoj upravi Banjaluka prijavljen od 2019. godine pronađena, a da je u periodu od 2020. godine ova uprava zaprimila 63 prijave o nestanku maloljetnih lica, od čega 44 djevojčice i 19 dječaka.

Mučibabićeva je objasnila da postoji procedura u skladu sa Krivičnim zakonikom Republike Srpske i uputstvom o potrazi prilikom primanja prijave nestanka maloljetnog lica, te se od roditelja, odnosno prijavljivača, traže svi neophodni i bitni detalji o djetetovim navikama i sklonostima, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Nakon primanja prijave raspisuje se objava u informacionom sistemu potražne djelatnosti, koja je vidljiva svim policijskim institucijama u BiH, a vrlo često se na zvaničnim nalozima Ministarstva, te putem sredstava javnog informisanja objavljuju fotografije i traži pomoć građana radi pronalaska nestalog maloljetnog lica.

Direktor Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" u Banjaluci Đorđa Grajić istakla je da škola podržava sve preventivne kampanje i aktivnosti koje MUP realizuje s ciljem bezbjednosti djece u školi i van nje.

Grajićeva je pohvalila saradnju sa Policijskom upravom Banjaluka i navela da je i današnje predavanje za roditelje i zaposlene bilo veoma korisno, te da su im jasnije mnoge značajne pojedinosti koje im od ranije nisu bile poznate.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: