Oduzeto 780 metara kubnih

Oduzeti drvni sortimenti u vrijednosti od oko 56 hiljada maraka

  • 23.11.2018. 14:04

Republička šumarska inspekcija je od nekoliko fizičkih i pravnih lica na području Gradiške oduzela oko 780 metara kubnih šumaskih drvnih sortimenata, čija se vrijednost procjenjuje na oko 56.670 KM.

Drvni sortimenti oduzeti su protekle sedmice uz podršku Policijske uprave Gradiška, a u okviru aktivnosti na suzbijanju bespravne sječe, krađe i nelegalnog prometa, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske. 

"Inspekcijskom kontrolom utvrđeno je da drvni sortimenti zatečeni kod subjekata nisu žigosani šumskim žigom, nisu obrojčeni i za njih nisu izdati otpremni iskazi, odnosno nemaju dokaz o porijeklu", navodi se u saopštenju. 

Prema izjavi odgovornih lica, drvni sortimenti potiču sa privatnih šumskih parcela, te je u nastavku postupka izvršena i kontrola iz oblasti gazdovanja privatnim šumama. 

U okviru planskih zadataka, redovnih i vanrednih kontrola, republička šumarska inspekcija je u ovoj godini u 230 slučajeva oduzela šumske drvne sortimente u ukupnoj količini od 1.880 metara kubni, čija se vrijednost procjenjuje na 153.810 KM. 

Šumski drvni sortimenti su oduzeti na postrojenjima za primarnu preradu drveta i u prometu. 

Nadležnim centrima javne bezbjednosti i tužilaštvima upućen je veliki broj informacija o sumnji da bi se u određenim situacijama moglo raditi o krivičnim djelima, te da je potrebno preduzeti dodatne istrage. 

Zakonom o šumama je propisano da kazne za fizička lica zbog bespravne sječe iznose od 300 do 900 KM, dok za pravno lice kazna iznosi od 3.000 do 9.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu od 500 KM do 1.500 KM.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.