SPC

Pada u najsušnije i najtoplije doba godine: Danas proslavljamo Svetog Iliju Gromovnika

  • Izvor: ATV
  • 02.08.2022. 07:30

Svetog Iliju Gromovnika proslavlja Srpska pravoslavna crkva i vjernici, svetitelja za kojeg se vezuju brojni običaji i vjerovanja. Pada po lijepom vremenu, pa postoji izreka „Od Svetog Ilije sunce sve milije“.

Sveti Ilija Gromovnik se smatra jednim od najvećih proroka u hrišćanstvu. Mladost je proveo moleći se u pustinji. Zbog svog tačnog predviđanja su ga progonili, posebno izraelski kralj Ahav i njegova zla žena Jezavelja.

Ime je dobio po staroslovenskom bogu Perunu, bogu groma. Smatra se da je srpski narod prelaskom u hrišćanstvo svetom Iliji pripisivao osobine starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.

Po narodnom predanju, Sveti Ilija se vozi u ognjenim kolima koje vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izlazi plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola koje vozi nebom i oblacima.

Sveti Ilija Gromovnik pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Priča se da je Ilija taj koji određuje kada će i gdje padati kiša, a kada i gdje biti suša.

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.