Donirala kosu

Plemenit gest djevojčice iz Doboja

  • Izvor: ATV
  • 24.03.2024. 19:15

Devetogodišnja Neda na društvenim mrežama vidjela je fotografije djece oboljele od malignih bolesti koja nemaju kosu. To je potreslo djevojčicu. Odmah je pitala majku kako im mogu pomoći. Zajedno su krenule put frizerskog salona. Neda je donirala svoju kosu za izradu perika.

"Vidjela sam na slikama kako djevojčice nemaju kosu, pa smo zato odlučili da se šišamo i da doniramo kosu“, kaže djevojčica iz Doboja Neda Kuzmanović.

I tako je Neda svoju kosu dužine od oko šezdesetak centimetara skratila na pola. Nije joj žao. Kaže, nekom će vratiti osmijeh na lice. Njena majka i te kako ponosna. 

"Ona je meni pitala mama zašto nemaju kosu gdje sam ja rekla to su djeca koja su oboljela, ne mogu da joj objasnim, još je jako mala. Ona je tražila desetak dana da donira tu kosu“, kaže Nedina majka Jovana Kuzmanović.

A kosa se može donirati u gotovo svakom frizerskom salonu u Doboju, ali i širom Srpske. Frizeri kažu da je upravo dječija kosa najkvalitetnija za izradu perika. 

"Nefarbane kose, naravno duga, ako je ispucala morala bi se srediti prije doniranja. Baš djevojčica ima zainteresovanih ja ne znam broj koliko sam ih ošišala iskreno da vam kažem. Već četiri godine ja to radim“, kaže frizer iz Doboja Snježana Savić.

Poslije šišanja frizeri kosu šalju u Banjaluku. Stiže na adresu "Iskre“, Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti. Oni kosu dostavljaju vlasuljaru. Za izradu samo jedne perike potrebno je od osam do 16 donatora.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: