Otklanjanje posljedica nevremena

Počela sanacija klizišta u Banjaluci

  • 18.06.2019. 19:18

U Banjaluci je krenula sanacija klizišta. Preko 30 ih je aktivirano na području grada, od čega četiri zadaju najviše muke. Poziva za sanaciju ima mnogo. Ako imate građevinske dozvole za vaše objekte, prije ćete doći na red.

“Ta klizišta ne ugrožavaju živote ljudi i same objekte, tako da nam oni nisu sada u prioritetu i pitanje je da li ćemo ih raditi. Samo ova klizišta koja direktno utiču na objekte i na građane, ta ćemo klizišta sanirati. Prioritet u saniranju ovakvih klizišta imaju objekti koji imaju građevinske dozvole," rekao je Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banja Luka.

U toku je sanacija klizišta na Laušu koje se aktiviralo sredinom maja. Odron je došao skoro pred kućne pragove dvije porodice. Danima Jovanići i Jeličići nisu spavali. Pričaju, ne žele ni da pomisle šta bi se desilo da se nije pravovremeno odreagovalo.

“Ja sam zovnuo civilnu zaštitu i došle su dvije gospođe, odmah naveče. Bila je kiša padala, ali su došle. Za bojaznost, to postoji, pogotovo zato što su djeca mala, pa se boje hoće li puknuti,” kaže Jelenko Jovanić.

“Po noći u dva sata ustanem i slušam kako pucketa, kako pucketa ovo drveće. Jedino mogu da zahvalim se dobrim ljudima, na dobroj volji, i eto i nama na neki način je velika usluga i sada mi ćemo vidjeti šta se može dalje uraditi,” rekao je Radomir Jeličić.

Samo u posljednih mjesec dana aktiviralo se preko 20 klizišta. Najčešći uzrok je, kažu iz Gradske uprave, ljudski faktor. Dozvola za gradnju ne postoji bez razloga. Ako želite da gradite i zaštitite svoju porodicu, uradite to prema propisima, poručuju iz Uprave.