Nakon jakog grada

Poljoprivrednici u Verićima i Lamovitoj očajni zbog uništenih usjeva

  • 24.07.2018. 19:44

Grad koji je u subotu pustošio sve pred sobom, nije zaobišao Veriće i Lamovitu, sela između Prijedora i Banjaluke. Voćnjaci su skršeni, bašte opustošene, a kukuruzna polja izgledaju kao da je neko bagerom prešao preko njih, pričaju mještani. Mnogi su sabrali štetu i pozvali nadležne u pomoć.

"A samo u sjetvu kuruza uložim negdje oko 30, 40 hiljada. A sad za ostalo što imam, trave, žita ova druga i to.. Znači ako sam uložila 30 hiljada trebala bih barem tri puta dobiti toliko", rekla je  Vinka Savić iz Verića.

U Verićima ne pamte takvo nevrijeme. Nije dugo trajalo, ali je napravilo štetu koja se ne pamti.

Savići kažu da je u subotu u Verićima bio pravi horor film. Nakon pola sata olujnog nevremena, u baštama nije ostalo doslovno ništa.

Ista slika i u Lamovitoj. Višegodišlji zasadi najgore su prošli. Na imanju Mršića kruške su više na zemlji nego na stablima, a i ono što je na stablima ostalo, teško da će opstati, kaže Stanko Mršić.

"Bili smo dobro krenuli, bilo je tih sitnih ledova. Dok je ta voćna vrsta onako sitnija i kad je malo led izudara ona se oporavi. Međutim, sad nema oporavka. Ovo je slom. Najgore u svemu tome što smo psihički skrhani. Finansijski da ne kažem", kazao je Stanko Mršić.

Isto je i kod Berića. Imali su pet bašti. Od subote - nijednu.

Šljiva je ostalo tek za nešto malo pekmeza, priča Radomir Berić.

"Evo sad ste pogledali, vidjeli ste... Takvo je stanje i na  većem voću, takvo je stanje i kod kuće, plastenik je uništen. Šteta je prvo na šljivama najmanje 1000 maraka. Bilo bi 100 litara rakije, po 10 maraka znači 1000. A da ne pričam dalje", rekao je Berić.

U sve se uvjerio i ministar poljoprivrede.

Stevo Mirjanić je obisao nekoliko imanja u Verićima i  Lamovitoj. Kaže - čim komisija procijeni štetu, stiže pomoć.

"Ja se stavljam u poziciju proizvođača koji su cijelu godinu ulagali u tu proizvodnju, imali obećavajući prinos i sad je došlo to nevrijeme koje je uništilo dosta tog ploda i dosta tog dohotka. Ja ne mogu govoriti sada o procentima šteta. To će utvrditi komisije koje su već obrazovane", rekao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pomoć će dobro doći, ali teško da će nadoknaditi uništeno, kažu oni kojima je nanesena šteta. Ipak, zahvaljuju se ministru na dolasku. Kažu, kamo sreće da je došao ljepšim povodom.