Donja Gradina

Položeni vijenci na grobnom polju "Topole" za jasenovačke žrtve

  • Izvor: SRNA
  • 01.05.2022. 11:53

Na grobnom polju "Topole" u Spomen-području "Donja Gradina" položeni su vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predjsedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vijence su položile i delegacije Jevrejske i Romske zajednice iz Republike Srpske i Srbije, bivši logoraši iz Drugog svjetskog rata iz Srpske i Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prdstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, diplomatskog kora i potomci žrtava.

Prema programu obilježavanja, ostale prisutne zvanice su položile po jednu ružu.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća, biće služen parastos žrtvama ustaškog zločina, te upućene jevrejska i romska molitva, a potom je predviđeno obraćanje zvaničnika.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je skoro 20.000 djece.

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.