Konačno spajanje u četvrtak

Sastali se "krakovi" savskog mosta kod Svilaja FOTO

  • 26.02.2019. 11:10

Most na rijeci Savi kod Svilaja, čiji se "krakovi" s bh. i hrvatske obale susreću tačno u sredini, fizički je spojen u ponedjeljak.

Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu na Koridoru 5C kojim će se povezati autoput sa obe strane rijeke Save. 

Most preko rijeke Save kod Svilaja je spona autoceste na Koridoru 5C između BiH i Hrvatske, odnosno dionica autoputa u Hrvatskoj: Sredanci - granica BiH i dionica autoputa u BiH: Odžak – granica Republike Hrvatske.

Za svaki smjer predviđene su po tri trake širine 3,50 metara, bez zaustavne trake sa zaštitnim saobraćajnim pojasevima od 0,5 metara s obje strane, kao i betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metara. Dužina mosta je 640, a širina 29 metara, s betonsko-čeličnom konstrukcijom koja je teška blizu 5.000 tona.

Portparol Hrvatskog autokluba (HAC) Kata Kuprešak potvrdila je portalu Sbplus.hr kako će radovi spajanja trajati više dana, jer se radi o kompleksnom zadatku. Završno i konačno spajanje očekuje se u četvrtak, 28. februara 2019. godine, kada će u Svilaju biti i predstavnici vlasti. 

Svilajski most je vrijedan više od 22 miliona evra, a budući da se radi o zajedničkom naručiocu, u skladu s međudržavnim sporazumom, BiH s Hrvatskom sufinansira izgradnju "pola-pola".

Izgradnja mosta počela je u septembru 2016. godine, a trebala bi biti privedena kraju ovo ljeto. Uprkos problemima, poput odlaska Viadukta u stečaj i visokih vodostaja rijeke Save, radovi na mostu Svilaj, čini se, teku planiranom dinamikom pa bi rok mogao biti ispoštovan.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program