Podrška djeci sa poteškoćama u razvoju

Šinik pješačio od Gradiške do Banjaluke sa krstom na leđima

  • Izvor: Nezavisne
  • 28.09.2023. 14:38

Grupa roditelja danas je u Banjaluci sa porukom "Neka naša djeca žive i nakon 30 godina" dočekala Dragoslaava Šinika, koji je pješke došao iz Gradiške u najveći grad Srpske, kako bi upozorio na problem s kojim se susreću roditelji koji su ga dočekali.

Naime, Šinik je humanitarac koji je simbolično u pet do 12 stigao ispred Hrama Hrista Spasitelja noseći krst na leđima. Šinik je juče krenuo pješke iz Gradiške zajedno sa ocem djeteta sa poteškoćama u razvoju, Aleksandrom Tovirac.

Kako je rekao, problem je u tome što po zakonu dijete sa poteškoćama u razvoju kada napuni 30 godina, gubi pravo na status roditelja njegovatelja, a kako dodaje rijetko koje dijete sa više teških oboljenja i dočeka 30 godina.

Humanitarac iz Gradiške zavjetovao se na nesvakidašnji potez: Krst na leđima nosiće 50 kilometara

Humanitarac iz Gradiške zavjetovao se na nesvakidašnji potez: Krst na leđima nosiće 50 kilometara

"Drugi problem je da sad moramo birati između naknade ili škole. Naime, godinama dolazimo u Centar Zaštiti me i djeca odlaze u posebne škole, u kojima nikad neće dobiti ni diplomu i sad su njihovi roditelji stigli do zida. Moraju birati da li da djeca idu u školu ili ne, jer ako idu, gube opet status njegovatelja i novčanu naknadu", objašnjava Šinik.

Prema njegovim riječima, isti problem imaju i djeca koja se liječe od karcinoma.

"Od početku godine roditelji djece sa poteškoćama u razvoju  našli su u još jednom problemu, a to je refundacija lijekova. Juče su me pozvali iz Fonda zdravstevmpg osiguranja i obavijestili da su na listu refundiranja stavili sredstva za liječenje djece leptira", rekao je Šinik.

Pratite nas i putem Vibera