"Bijela nedjelja"

Sutra je Vaskršnji ponedjeljak - ovo obavezno treba da uradite

  • Izvor: Agencije
  • 05.05.2024. 21:02

Vaskršnji ponedjeljak je prema vizantijskom obredu prvi dan Svijetle nedjelje, a analogno prema kalendaru zapadnih hrišćana, drugi dan u sedmici nakon Vaskrsa, budući da im je uskrsna nedjelja prvi dan.

Vrlo je raširen i naziv “Bijela nedjelja”, jer spada u “trapave sedmice”, tokom kojih se ne poste ni srijeda ni petak. Ova sedmica naziva se i Tomina nedjelja, nazvana po apostolu Tomi.

Vaskrs se slavi tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obilježeni i Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak. Sva tri dana vjernici se tradicionalno pozdravljaju sa “Hristos vaskrse” - “vaistinu vaskrse” i time nastavljaju da prenose radosnu vijest o Hristovom vaskrsenju koju je mironosnicama na Hristovom grobu javio anđeo blagovjesnik Gavrilo.

Na Vaskršnji ponedjeljak se nastavljaju gozbe i veselja, nastavlja se hrišćanska radost. To je zapravo jedna jedina stvar, koju pravi i iskreni vjernici nikako ne bi smjeli da zaborave da urade na ovaj dan. Dakle, da nastave da se vesele i tu radost podijele sa najbližima. Prema narodnom vjerovanju, oni koji se ogluše o ovo jednostavno “pravilo” prkose Bogu i Hristosu i neće im ići u životu “kako treba”.To je vrijeme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva.

U mnogim mjestima u Srbiji se organizuju litije, uključujući i manastir Hilandar. Tamo, rano izjutra, po završenoj službi u hramu, monasi izlaze iz manastirske porte, noseći crkvene predmete, na čelu sa ikonom Bogorodice Trojeručice.

Krećući se laganim hodom u povorci, poju svo vrijeme tropare Bogorodici i obilaze mjesta: Krst cara Dušana, spomen mjesto Bogorodici podignuto na mjestu gdje je uginula mazga koja je donijela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gdje se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda se vraćaju u manastir i ponovo ulaze u hram.

Što se tiče starih običaja, u nekim krajevima Vojvodine na današnji dan momci koji su za ženidbu u prijepodnevnim satima u fijakerima obilaze djevojke u selu koje su za udaju. Sa sobom obično vode i tamburaše ili sami sviraju poneki instrument, ali obavezan detalj je posuda sa vodom.

Kada dođu kod djevojaka, polivaju ih vodom, odnosno, prema narodnom vjerovanju, spiraju grijehe sa njih i spremaju da ih ožene.

Što više vode potroše, to je veća šansa da su baš tu djevojku odabrali za buduću suprugu. Zbog ovog običaja vaskršnji ponedjeljak zove se još i vodeni ponedjeljak, piše Stil.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: