Načelnik PU Gradiška

Torbica napustio diskusiju nakon što je panelista iz Zagreba pričao o KiM i Srebrenici

  • Izvor: ATV
  • 06.10.2023. 21:21

Slobodan Torbica, načelnik Policijske uprave Gradiška, napustio je danas panel diskusiju "Ne nasilju - jedinstveni društveni odgovor" jer se jedan od panelista udaljio od teme te je u svom izlaganju pominjao nedavne događaje na Kosovu i Metohiji kao i Srebernicu.

Torbica je rekao da se tema ove diskusije okrenula u jednom drugom, neželjenom pravcu i da on više ne može učestvovati u njoj.

„Kolega iz Hrvatske kada dođe ovdje i krene svoju priču, sa temom 'da se vojska na Kosovo vrati', da je genocid počinjen u Srebrenici. Ako ćemo tako govoriti, spomenućemo onda i vašu akciju 'Oluja', šta mislite o njoj. Ako krenemo na taj način, gdje je protjerano 100.000 pripadnika mog naroda, hoćemo li doći na temu nasilja u porodici. Ne slažem se sa vašom konstatacijom i ja ne mogu, iz profesionalnih razloga, ostati na ovoj panel diskusiji. Zahvaljujem vam na pozivu, poštujem vaš rad, ali moj profesionalni poziv ne dozvoljava da učestvujem na ovoj diskusiji s obzirom da smo duboko, duboko promašili temu. Ne mogu dopustiti da neko moj narod spominje u takvom negativnom kontekstu. Ako ćemo na takav način sarađivati, možemo, ali je tema totalno drugačija“, rekao je Torbica.

Prethodno je svoje izlaganje imao Dražen Lalić, sociolog i stručnjak za navijačko nasilje iz Zagreba, koji je diskusiju, na momente, okrenuo u politički kontekst.

„Nasilje je valuta dokazivanja pripadanja naciji i njene superiornosti i onda smo koji put izloženi zločinima, pa i genocidu, kao Bošnjaci u Srebrenicu. Pogledajte ovo što se sad dogodilo na Kosovu, postoje transparenti i grafiti, već nekoliko godina, 'kad se vojska na Kosovo vrati', zar to nije bila najava šta će se dogoditi one smiješne, bizarne pobune na Kosovu“, rakao je Lalić.

Sa stavom Torbice se saglasio i drugi učesnik ove diskusije, Nebojša Macanović, predsjednik Udruženja Centar modernih znanja iz Banjaluke.

Pratite nas i putem Vibera