Prebacuju krivicu

Tresu se fotelje: Ko je odgovoran za "minus" u pojedinim ŠG?

  • Izvor: ATV
  • 29.11.2023. 19:16

Za devet mjeseci poslovanja ŠG "Vučevica" iz Čajniča bilo je u gubitku pola miliona maraka. Male su im šanse da poprave finansijski rezultat do kraja godine.

Sve su prilike da neće proizvesti 8 do 10 odsto planiranih drvnih šumskih sortimenata, imaju višak zaposelnih, povećane troškove. Direktoru gazdinstava se trese fotelja, ali generalni čuva svoju. Pa tako odgovornost prebacuje na sebi podređenog. 

"Da i direktor ŠG "Vučevica" Čajniče je pod da kažemo "pod lupom". Ukoliko ne popravi rezultat do kraja godine, pretpostaviti je da će doći do smjene", kaže Slaven Gojković, direktor JP "Šume Republike Srpske".

Sve predispozicije da dobro posluje Vučevica ima. Ali je ipak među prva tri gubitaša od 16 gazdinstava koja su u minusu. Odgovornost ne preuzima niko. Nego krive vrijeme, izvođače ali i radnike.  

"Veliki teret i veliki problem je nastao usljed vremenskih uslova u aprilu, maju, junu mjesecu gdje smo praktično bili u nemogućnosti da realizujemo planove zbog elementarnih nepogoda. Drugi problem je što izvođači radova imaju ugovorene svoje obaveze, neizvršavaju svoje obaveze na vrijeme, kasne sa izvođenjem radova i mi ćemo biti prinuđeni zbog tih kašnjenja da njih tužimo, odnosno da naplaćujemo penale kako bi nadomjestili taj gubitak", rekao je Marko Mićević, direktor ŠG "Vučevica" Čajniče. 

Da neko mora snositi odgovornost poručuje i ministar. Da se Vučevica dovede u red moraju se potruditi i  direktor ovog gazdinstva ali i generalni direktor.

"Mi moramo urediti sistem u "Šumama", one koji su negativni, Vučevica je negativna tri godine. Je li ona trebala dočekati mene ili nekog drugog ministra da neko kaže dajte da nešto uradimo i promijenimo. Da li i direktor JP Šume i Vučevice treba da naprave neku analizu, treba da napravi plan kako će izaći iz ovoga", kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske.

JP "Šume RS" su na devetosmjesečnom presjeku bile u gubitku oko 800.000 maraka. Direktor se nada da će kraj godine ipak biti pozitivan na nivou cijelog preduzeća. Ministar Savo Minić im poručuje da to tako mora da bude. 

"Javno sa ovog mjesta kažem da ću insistirati da se ovi gubitaši na svaki mogući način pretvore u preduzeća koja posluju kako treba i jedna od mjera je i kadrovska promjena. Tačka, tu nema apsolutno nikakve priče", jasan je Minić.

Crno na bijelo - šta su rješenja, a šta problemi - očekuje ministar od rukovodstva šuma. Do tada se sa smjenama neće stati.

Pratite nas i putem Vibera