Branislav Zeljković

Učenici i nastavnici ostaju 14 dana u izolaciji

  • 05.03.2020. 20:12

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je večeras da će 26 učenika osmog razreda banjalučke Osnovne škole "Branko Ćopić", koju pohađa i dječak zaražen virusom korona, kao i 12 predmetnih nastavnika, ostati u izolaciji u narednih 14 dana.

Zeljković je podsjetio da su rezultati testiranja ovih učenika i nastavnika na prisustvo virusa korona negativni.

"Pohvaljujem ponašanje te djece i njihovih roditelja koji su u rekordno kratkom vremenskom roku došli u dom zdravlja na testiranje. Svi koji su u izolaciji biće testirani još nekoliko puta", rekao je Zeljković za ATV.

On je istakao da je prvi korak koji je potrebno preduzeti s ciljem smanjenja mogućnosti zaraze izolacija zaraženih, što je učinjeno u slučaju oca i sina kod kojih je utvrđen virus korona, a nakon toga se vrši nadzor nad epidemiološkom situacijom.

"To podrazumijeva da se identifikuje sa kim su bili u dodiru, bliski kontakti koji su pod visokim rizikom i oni pod niskim rizikom. Epidemiolozi Doma zdravlja Banjaluka imaju zadatak da intervjuišu te osobe i daju im određene preporuke za bliske kontakte i za niskorizične kontakte", naveo je Zeljković.

Zeljković je ponovio da nema mjesta panici, jer dva slučaja ne čine epidemiju, i da ljudi ne treba da paniče kao što je bilo slučajeva da su pojedini građani Banjaluke viđeni na ulicama sa zaštitnom maskom na licu.

"Nema potrebe za tim. Mi maskama i drugom ličnom zaštitom prvenstveno štitimo ljekare i tehničare koji brinu o pacijentima i uzimaju uzorke za analizu, jer su oni u najvećoj opasnosti", pojasnio je Zeljković.

U Republici Srpskoj su do sada virusom korona zaražena dva lica, otac i sin iz Banjaluke, koji su zbrinuti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Oni su u Srpsku stigli iz Italije.

Testiranje je pokazalo da niko od 38 učenika i nastavnika Osnovne škole "Branko Ćopić" u Banjaluci, koju pohađa i zaraženi učenik, nije pozitivan na virus korona.