4. mart

UKC Srpske: Prevencijom protiv gojaznosti

  • Izvor: ATV
  • 04.03.2024. 13:30

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je danas, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv gojaznosti, da je to bolest koja može izazvati veoma teške posljedice, a ponekad i smrtni ishod.

Đajić je rekao da se UKC, osim liječenja pacijenata veoma kompleksnim metodama i skupim lijekovima, bavi i prevencijom različitih oboljenja.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić podržao je današnju aktivnost UKC-a, ističući da je gojaznost pošast koja je zahvatila prije svega zapadni svijet, a polako zahvata i ove prostore.

- Čestitam kolegi Vladi Đajiću što je sa svoje strane podržao ove aktivnosti i što brojnim procedurama koje je uveo u zadnje vrijeme, uključujući i barijatrijsku hirurgiju, daje značajan doprinos da se takva operacija radi i ovdje - rekao je Škrbić.

Ukazao je na epidemiju gojaznosti, odnosno loših navika života, loših principa ishrane i da je neophodno ozbiljno posvetiti se mlađima.

Škrbić je rekao da će trećina predškolske djece u Srpskoj, ako nastave ovakvim tempom, sigurno biti gojazne osobe u odraslom dobu

Šef Odjeljenja endokrinologije Klinike za unutrašnje bolesti Mirjana Bojić rekla je da se hirurškim tretmanom gojaznosti UKC Republike Srpske približio ili je gotovo isti kao svi svjetski centri koji se bave ovom problematikom.

Ona je rekla da se ove godine prvi put obilježava Svjetskog dana borbe protiv gojaznosti, dodavši da je moto obilježavanja "Pričajmo o gojaznosti bez predrasuda i osuđivanja".

Bojićeva je naglasila da se gojaznost ne može okarakterisati kao bolest odmah, nego kao stanje koje se može razviti u bolest, a kada se razvije u bolest onda utiče na svaki segment organizma.

Medicinski profesionalci na UKC danas su zainteresovanim građanima povodom Svjetskog dana borbe protiv gojaznosti mjerili tjelesnu visinu i težinu, obim struka, izračunavali indeks tjelesne mase, mjeriti šećer u krvi i krvni pritisak.

Pratite nas i putem Vibera