Zanimljiva diskusija u muzeju

Video-igrice nude mogućnost zarade

  • 02.08.2019. 22:30

U Republici Srpskoj bi trebalo osmisliti video-igrice, koje bi se mogle naći na svjetskom tržištu, smatra pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Republike Srpske Siniša Marčić.

"Ne treba samo da budemo pasivni kozumenti video-igrica, već da razmišljamo kako da se neke prave u Republici Srpskoj i dođu na svjetsko tržište", rekao je Marčić, koji je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci prisustvovao panel-diskusiji "Gejming-umjetnost, zabava ili nova industrija?".

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da se video-igrice mogu koristiti i u obrazovnom procesu, kao didaktički materijal.

Đakovićeva je tokom panel-diskusije napomenula da su do sada video-igrice bile nepravedno osuđivane kao nešto što podstiče agresivnost kod djece, te ih čini socijalno neaktivnim i emocijalno neinteligentnim.

"Najnoviji pokazatelji govore da se video-igrice mogu koristiti u obrazovnom procesu da prate određena književna djela. Treba pažljivo i pod nadzorom roditelja usmjeravati djecu da video-igrice koriste na najbolji mogući način", istakla je Đakovićeva.

Ona je napomenula da su video-igrice dio kreativnih industrija, koje su jedna od najbržih rastućih grana ekonomije u svijetu.

"Ako uzmemo u obzir da je u EU oko sedam miliona ljudi direktno ili indirektno zaposleno u kreativnim industrijama, odnosno 3,3 odsto radno aktivnog stanovništva EU, onda se može samo zamisliti kakav je to potencijal kada su u pitanju ekonomija i ekonomski pokazatelji, pa i za Republiku Srpsku", kaže Đakovićeva.

Panel-diskusiji prisustvovali su predstavnici Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, djeca predškolskog i školskog uzrasta, roditelji.
 

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Agrar (R)

    ''Еmisija: Agrar (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.