Zašto respiratori iz Kine još nisu u upotrebi?

  • 22.10.2020. 13:14

Donacije pristigle u BiH tokom pandemije korona virusa još nisu upisane u registar medicinskih sredstava. Zato jesu pojedini lijekovi za koje je procijenjeno da nisu za upotrebu. Za oba poteza zaslužan je direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak.

Prema dokumentima u koje je ATV imala uvid, Zolak je izdao nezakonito rješenje, po kome je stavljen u promet lijek "Gensulin", i to u šest oblika. 

Riječ je o nezakonitom potezu jer onaj ko je na čelu Agencije nema pravo na donošenje odluka o tome koji će se lijek naći u prometu.

Za to je isključivo nadležna Komisija za lijekove koja jedino može da odlučuje o kvalitetu, bezbjednosti i efikasnosti određenog lijeka.

Konkretno, za lijek "Gensulin" Komisija nije procijenila da bi taj lijek trebao da uđe u upotrebu. 

Afera "Respiratori - srebrena malina"

Poznato je da Zolak već ima status osumnjičenog i to po drugom osnovu. Umiješan je u aferu "Srebrena malina", koja je tresla BiH usred pandemije koronavirusa. Riječ je o stotinu respiratora koji su u BiH stigli iz Kine, a nikada nisu upisani u registar medicinskih sredstava, iako je sa njima stigla i potrebna dokumentacija proizvođača. 

Agencija za lijekove tražila je od Instituta za mjeriteljstvo BiH da se izjasni o kvalitetu ovih respiratora.

Iz Instituta je odgovoreno da nema nikakve dileme po pitanju njihovog kvaliteta i da se respiratori mogu registrovati. 

To je bilo još u julu, a respiratori do danas niti su u registru niti u upotrebi... Zašto je tako, ne znaju ni u Institutu, ali znaju da je u BiH stiglo još mnogo opreme, čak i lošijeg kvaliteta, koja je upisana u registar.

Odgovor na ovo pitanje pokušala je pronaći i ekipa koja radi emisiju "Dosije":

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 ATV intervju

    ''ATV intervju

  • 21:15 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.