Napredak ka uniji tržišta

Apel lidera Unije za jačanje evra

  • Izvor: SRNA
  • 30.12.2023. 04:00

Lideri institucija ЕU pozvali su na jačanje evra i napredak ka uniji tržišta kapitala u zajedničkom apelu koji je objavila njemačka medijska grupa "Funke".

Apel, objavljen povodom 25. godišnjice evropske valute, napisali su predsjednik Еvropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjednik Еvropskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Еvropskog savjeta Šarl Mišel, predsjednik Еvropske centralne banke Kristin Lagard i šef Еvrogrupe Paskal Donoho.

Lideri su istakli potrebu da se sarađuje radi prevazilaženje izazova, koji uključuju povećanje geopolitičkih tenzija i klimatsku krizu.

"Osim toga, naša konkurentnost se suočava sa izazovima bez presedana zbog mjera energetske i industrijske politike u drugim dijelovima svijeta", piše u tekstu koji će sutra biti objavljen u štampanim izdanjima ove medijske grupe.

Oni se zalažu i za uspostavljanje unije tržišta kapitala koja bi se proširila na čitav kontinent i mogla bi se koristiti za mobilizaciju privatnih finansijskih resursa.

Lideri institucija ЕU ocijenili su da bi se postojeće strukture mogle ojačati revidiranim budžetskim pravilima i snažnijom bankarskom unijom, kako bi se povećala konkurentnost i sigurnost.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.