Pad ponude

Cijene kakaoa obaraju rekorde

  • Izvor: Telegraf
  • 28.11.2023. 11:24

Cijene kakaoa obaraju sve rekorde, barem ako je sudeći po podacima trgovanja. Ova biljka se dugo nije vrednovala na tako visokom nivou, te se navodi da su cijene kakaoa skočile na najviši nivo u skoro pola vijeka, usred globalnog pada ponude.

Njujorški fjučersi za ovaj ključni sastojak za pravljenje čokolade porasli su na nivo iznad 4.200 dolara po metričkoj toni, što je najviša cijena za tu robu još od septembra 1977. godine.

Aktuelnom cijenom kakaoa je, naime, nadmašen i vrhunac iz 2011. godine, koji je rezultat zabrane izvoza kakaoa te godine od strane Obale Slonovače. Cijene su do sada, u 2023. godini, porasle za otprilike 75 odsto, a stručnjaci su skok pripisali lošim usjevima u dvjema afričkim državama: Obali Slonovače i Gani.

Te zemlje, naime, snabdijevaju svijet sa čak dvije trećine zrna kakaoa. Međutim, usljed ekstremnih vremenskih uslova i bolesti usjeva, kao i zbog manje upotrebe đubriva od strane farmera, došlo je slabije ponude. Početak žetve u oba regiona već je zaostao za prošlosezonskim tempom, prenose mediji, što izaziva strah od daljeg zaoštravanja ionako nedovoljno snabdjevenog tržišta.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  • 20:30 Film

    '' Film