Ministar energetike i rudarstva

Đokić: Razvoj energetike - najveća šansa Srpske za budućnost

  • 20.03.2024. 13:18

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je u Trebinju da je Srpska veoma posvećena razvoju energetike, što je prepoznato kao njena najveća šansa za budućnost.

"Republika Srpska je ovog časa mjesto velikih energetskih aktivnosti. U Srpskoj su trenutno u procesu priprema i realizacije u operativnom smislu nalazi mnogo projekata. Njihova vrijednost je sada premašila 4,3 milijarde KM, a 1.791 megavat instalisane snage je ugovoren kroz zaključene ugovore o koncesijama i već počete operativne aktivnosti", rekao Đokić u obraćanju na ceremoniji otvaranja trodnevnog Samita energetike Trebinje - SЕT 2024 koji se održava pod sloganom "Еnergetska povezanost zapadnog Balkana".

On je naglasio da Republika Srpska danas u ovom dijelu Еvrope važi za možda i najveće investiciono energetsko područje, i to u pogledu hidro, solarne i vjetro energije.

Dodik otvorio SЕT:

Dodik otvorio SЕT: "Srpska ima potencijal koji ćemo štititi“

Đokić je istakao da je u tom pogledu posebno atraktivna Hercegovina, ali da nisu zanemarljivi ni potencijali ostalih dijelova Republike Srpske.

On je rekao da Samit širi horizonte i otvara neke nove perspektive za Republiku Srpsku u sektoru energetike.

"Želimo ovim samitom da promovišemo najbolje što imamo i što možemo da damo od sebe, a sve da bismo unaprijedili život i išli u korak sa vremenom. Cilj je da se na Samitu iznese što više dobrih i kvalitetnih ideja koje će nas pokrenuti i voditi ka novim rezultatima u energetici, a time i do ukupnog razvoja Srpske i regiona", poručio je Đokić i dodao da je na planu realizacije navedenih projekata potrebna podrška finansijskih i drugih institucija Еvrope.

Košarac: SЕT okuplja region; Srpska prepoznata kao regionalni centar za energetiku

Košarac: SЕT okuplja region; Srpska prepoznata kao regionalni centar za energetiku

Đokić je istakao da je i Republika Srpska, kao i razvijene evropske države, prihvatila proces dekarbonizacije u smislu energetske tranzicije.

"To daje sigurnost svakom investitoru koji želi raditi sa nama na ovim projektima", rekao je Đokić.

Petrović na otvaranju SЕT-a: Iskoristiti energetske potencijale okruženja

Petrović na otvaranju SЕT-a: Iskoristiti energetske potencijale okruženja


Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.