Saopštenje

Fond PIO: Porast broja osiguranika i korisnika prava

  • Izvor: ATV
  • 29.02.2024. 15:07

Matična evidencija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske evidentirala je 31. decembra prošle godine 332.953 osiguranika, što je za 5.169 ili 1,57 odsto više nego na isti dan 2022. godine, saoppšeno je iz Fonda PIO.

Tokom prošle godine, Fond je evidentirao i kontinuirano povećanje broja korisnika prava na penziju za 6.168 ili 2,23 odsto.

Iz Fonda su podsjetili da je tokom 2022. godine broj korisnika prava porastao za 3.918, što je u odnosu na kraj prošle godine manje za 2.250.

Upoređujući ova dva pokazatelja, navodi se u saopštenju, jasno je da je broj korisnika prava na penziju rastao nešto brže u odnosu na rast broja osiguranika.

Posljednjih godina kontinuirano se povećava i broj korisnika prava koji su nakon ostvarivanja prava na penziju ponovo stekli i status osiguranika, a što je u skladu sa Zakonom, navedeno je u saopštenju.

Ovo povećanje došlo je do izražaja lani kada je broj korisnika prava, koji istovremeno imaju i status osiguranika, više nego uduplan, te su tako, posljednjeg dana prošle godine, evidentirana 8.053 korisnika prava na starosnu ili invalidsku penziju koji, istovremeno, imaju i status osiguranika.

Najveći broj korisnika prava koji, istovremeno imaju i status osiguranika, odnosi se na korisnike prava na starosnu penziju, dok je znatno manje korisnika prava na invalidsku penziju.

Iz Fonda su naveli da korisnik prva na porodičnu penziju, shodno Zakonu, ne može steći istovremeno i status osiguranika.

U situacijama, kada korisnik prava na porodičnu penziju istovremeno stekne i status osiguranika, u skladu sa Zakonom, na dan sticanja dvojnog statusa prestaje isplata penzije dok traje osiguranje.

Ukoliko je riječ o više korisnika prava na porodičnu penziju iza jednog lica, preostalim korisnicima prava na porodičnu penziju, koji nemaju istovremeno i status osiguranika, određuje se novi iznos penzije.

Osiguranik je lice osigurano na obavezno ili dobrovoljno penzijsko i invalidsko osiguranje i njime se smatra osiguranik - radnik, samostalnih djelatnosti, vjerski službenik, poljoprivrednik, te osiguranik u dobrovoljnom osiguranju, naveli su iz Fonda PIO.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Еmisija: Priča se (R)

    '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

  • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.

  • 23:30 Noćni program

    Noćni program