Školovanje skupo

Koliko piloti zarađuju

  • Izvor: Kurir
  • 12.11.2023. 19:37

Visoka cijena školovanja za pilote često postavlja pitanje vrijednosti ulaganja u ovu karijeru.

Dok se nebo otvara kao radno mjesto, mnoštvo budućih pilota se suočava sa izazovom finansijskog poduhvata.

Međutim, iako su troškovi školovanja i obuke vrlo visoki, plate pilota u Srbiji i dalje nisu na nivou koji je postavljen negdje u inostranstvu.

Školovanje za pilota može da košta nevjerovatnih 120.000 evra. U Srbiji, troškovi obrazovanja za pilota su oko 70.000 evra, uz dodatne troškove obuke za specifične tipove aviona, koji mogu dostići više od 40.000 evra.

Iako piloti u Srbiji mogu da zarađuju znatno više nego većina ljudi, njihove plate su i dalje manje u poređenju sa inostranstvom, što u prosjeku iznosi oko 2.000 do 3.000 evra, po određenim podacima.

U svijetu, plate pilota se kreću između 5.000 i 6.000 evra, dok se ne postane kapetan, a poslije se povećaju na čak 12.000 evra.

Iako se čini da su plate pilota visoke, pogotovo uzimajući u obzir neophodna ulaganja u samo školovanje, zapravo su daleko od vrha po visini zarade u poređenju sa drugim sektorima.

Dugačak je spisak uslova koje je neohodno ispuniti da biste postali pilot. Među njima su - godine učenja, na desetine sati letenja. Odgovornost i stres mnogi piloti mijenjaju za, kako kažu, najljepši pogled iz kancelarije. Srpski piloti traženi su i u avio-kompanijama na Bliskom Istoku, u Aziji i tradicionalno u Africi. I lou kost kompanije donose više posla, pa zato ne iznenađuje podatak da posljednjih godina u Srbiji raste broj izdatih pilotskih dozvola.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?