Košarac: Pomoć kompanijama koje se bave proizvodnjom i izvozom

  • 25.07.2020. 13:18

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je prilikom današnje posjete firmi "SIK" u Mostaru da je posebna obaveza ovog ministarstva da pomogne kompanijama koje se bave izvoznim djelatnostima.

SIK je specijalizovana firma za zavarivanje i mašinsku obradu i djeluje u 12 industrijskih oblasti.

Košarac je naglasio da u "SIK"-u radi oko 200 radnika iz FBiH i iz Republike Srpske, da je prosječna plata 1.700 KM i da svi imaju iste uslove rada.

"Ova firma je 100 odsto orijentisana na izvoz. Obaveza je ovoga ministarstva da posebnu pažnju posveti kompanijama koje se bave izvoznim djelatnostima, odnosno proizvodnjom i izvozom", rekao je Košarac.

On je istakao da trgovinski promet ove kompanije iznosi oko 20 miliona KM što govori dovoljno o tome da institucije nadležne za spoljnotrgovinski promet moraju imati poseban osjećaj za njih, koristeći pozitivne zakonske propise.

SIK je, dodao je Košarac, kao i brojne druge kompanije, imala više zahtjeva za određenu vrstu olakšica.

"Vjerujem da ćemo moći da odgovorimo ovoj i drugim kompanijama koje imaju zahtjeve i da time dodatno afirmišemo domaću proizvodnju i omogućimo što veći spoljnotrgovinski promet izvozno orijentisanih kompanija", naglasio je Košarac.

On je podsjetio da se po preuzimanju mandata opredijelio sa svojim kabinetom i na preporuke predsjedavajućeg Savjeta ministara da značajan dio svog vremena provede na terenu.

Konstatovao je da je to je izuzetno važno s obzirom na činjenicu da je značajno sagledati sve poteškoće sa kojima se susreću ljudi angažovani u realnom sektoru.

"Sa tog aspekta, a cijeneći karakter kompanije SIK i njenu poslovnu politiku, došao sam da razgovaramo o novim razvojnim planovima sa jedne strane, a sa druge da na adekvatan način saznamo više informacije o tome kako pandemija virusa korona utiče na ovu granu privrede", rekao je Košarac.

Menadžer SIK-a Denis Delić rekao je da je ministar iskazao spremnost da pomogne kompaniju u suspenziji određenih tarifnih brojeva što će im pomoći da djeluju konkurentno na tržištima u Češkoj, Poljskoj i drugim zemljama.

"S obzirom na krizu, ovu sada ali i onu koja se prije nekoliko godina desila u industriji automobila, važno nam je da postignemo uštede. Apsolutno smo zadovoljni podrškom Ministarstva. Imali smo u bližoj prošlosti i uvoz mašina na koje nismo platili carinu", rekao je Delić.

Osim Košarca, u posjeti SIK-u bila je i zamjenik ministra Ljiljana Lovrić, a zajedno su obišli i proizvodne pogone, te razgovarali sa radnicima.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program