Zbog oglašavanja

Medijske kompanije tuže Gugl

  • Izvor: Telegraf
  • 28.02.2024. 19:50

Trideset dvije medijske grupacije, među kojima su Axel Springer i Schibsted, tužile su Gugl i traže 2,1 milijardu evra odštete zbog gubitaka koje su pretrpjele zbog promjena kompanije u digitalnom oglašavanju.

Potez ove grupe, koji uključuje izdavače u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, Španiji i Švedskoj, dolazi u trenutku kada antimonopolska regulatorna tijela takođe planiraju da se obračunaju sa Guglom zbog reklamiranja.

"Medijske kompanije koje su uključene u tužbu pretrpjele su gubitke zbog manje konkurentnog tržišta, što je direktan rezultat lošeg ponašanja Gugla", navodi se u saopštenju koje su objavili njihovi advokati Geradin Partners i Stek, piše Jahu njuz.

"Bez Guglove zloupotrebe dominantnog položaja, medijske kompanije bi dobijale znatno veće prihode od oglašavanja i plaćale niže naknade za usluge reklamne tehnologije", dodaju advokati.

Oni su takođe dodali da je kompanija 2021. godine platila odštetu od 220 miliona evra nakon presude antimonopolskog tijela u Francuskoj.

U saopštenju, portparol Gugla je rekao da se kompanija protivi tužbi, dodajući da je "spekulativna i oportunistička".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Dosije (R)

    U novoj sezoni otvaramo slučajeve ubistva koja su potresla region, pričamo o nekažnjenim ratnim zločinima, koji čekaju pravdu, portretišemo heroje našeg i prošlog vremena, donosimo velike priče 'malih' ljudi, govorimo otvoreno o teškim temama.

  • 13:30 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    ''Kroz objektiv kamere vođeni avanturistom, putopiscem i simpatičnim pustolovom Robertom Dacešinom zavirićemo u najzabačenije dijelove svijeta.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.