Odgovor Rusije može biti samo asimetričan

Medvedev: Amerika i Amerikanci moraju da plate za svoje zločinačke odluke

  • Izvor: RT Balkan
  • 27.04.2024. 15:31

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će biti manje bolan, naveo je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući američki zakon o konfiskaciji ruske imovine.

"Očigledno je da na taj bezobrazluk SAD o besramnoj krađi naših dragocjenosti, Rusija neće moći potpuno simetrično da odgovori. Razlog je jasan – mi nemamo značajnu količinu imovine američke vlade, uključujući američki novac, prava i drugu imovinu", napisao je Medvedev na Telegramu.

On je napomenuo da Rusija, kao odgovor na konfiskaciju svoje imovine u Sjedinjenim Državama, može odlučiti da oduzme imovinu privatnih lica koja je pod jurisdikcijom Ruske Federacije.

"Govorimo o oduzimanju imovine, na primjer sudskom odlukom, imovine privatnih lica koja se nalaze u jurisdikciji Rusije (novac, nekretnine i pokretna imovina, imovinska prava). Da, to je složena priča, pošto su ti pojedinci obično djelovali kao investitori u rusku ekonomiju. A mi smo im garantovali nepovredivost prava privatne svojine", dodao je.

Medvedev je istakao da se onda desilo neočekivano – SAD su Rusiji objavile hibridni rat, uključujući pravni i sudski, stvorivši mehanizam za nezakonito prisvajanje ruskih dobara, što je potpuno suprotno međunarodnom i ruskom nacionalnom pravu.

Kako je dodao, moguć odgovor Ruske Federacije na konfiskaciju imovine nalazi se u ruskom zakonodavstvu - takozvane retorzije i citirao član 1194 Građanskog zakonika Ruske Federacije, koji kaže da "Vlada Ruske Federacije može uspostaviti recipročna ograničenja (retorzije) u odnosu na imovinska i lična neimovinska prava građana i pravnih lica onih država koje imaju posebna ograničenja za imovinska i lična neimovinska prava ruskih građana i pravnih lica".

"To pravilo treba proširiti, jer konfiskacija ruske imovine predstavlja prestanak imovinskih prava. To znači da naša norma mora da predviđa ne samo ograničenje prava stranih lica, već i njihov prestanak, tako da je moguće oduzeti u korist ruske države, ruskih pravnih i fizičkih lica imovinu stranih pravnih lica, entiteta iz neprijateljskih zemalja. Amerika i Amerikanci moraju da plate za svoje zločinačke odluke", zaključio je Medvedev.

Pratite nas i putem Vibera