Izvoz

Mjesečno iz Petrova na inostrano tržište ide roba vrijedna milion maraka

  • Izvor: ATV
  • 08.08.2022. 19:40

Mjesečno iz fabrike madraca i kreveta u Petrovu na inostrano tržište ide roba vrijedna milion maraka. Dnevno se otpremaju dva do tri šlepera.

Na pripremi za izvoz je Rade Radić. U fabrici je radio i prije stečaja, a od maja, kada je posao preuzeo novi vlasnik, vatio se u hale. 

„Zadovoljan sam uslovi su dobri, sve je uredno sve po dogovoru“, rekao je Rade Radić.

Zaposleno je više od stotonu radnika. Plan je da ih do kraja godine bude i više. 

„Do kraja avgusta, početka septembra, nadamo se da ćemo imati 200 ljudi. Tendencije su da vidimo da je to moguće i da je naš plasman kompletan, izvoz na evropsko tržište, s tim nemamo nikakvih problema“, izjavio je Arslan Kavgić, direktor i vlasnik fabrike.

Podrška investitoru koji je otvorio radna mjesta neće izostati. Podsticaj na povećanje plata i nabavku novih tehnologija dio je podrške koju nude vlasti. 

„S obzirom da je velika investicija i da je značajna stvar, svaka nova mašina koja uđe u ovakve pogone da bude podržana od strane Vlade RS i ministarstva i na kraju na taj način da obezbijedimo nova radna mjesta“, izjavio je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

„Dogovorili smo da će Fond u narednom periodu da se uključi u dio investicije koji se odnosi na obnovljive izvore energije, dakle za zagrijavanje pogona kroz gradnju toplotnih pumpi“, istakao je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu sredine i energetsku efikasnost RS.

Privredna slika nije loša, kaže prvi čovjek Petrova. Nastojaće da bude i bolja. 

"Kandidovao sam jedan problem, jednog privrednog  proizvodnog pogona koji već duže, niz godina nije u funkciji. Riječ je o AD 'Duoplast' u Kammužu“, kazao je Ozren Petković, načelnik opštine Petrovo.

Zajdničkim radom Vlade i lokalne zajednice, Petković se nada da bi i za to preduzeće mogao da se nađe investitor. Saradnjom lokalne i vlasti Srpske rješavaće se i pitanje deponije u Petrovu.  


Tagovi: