Ni prognoze za naredni period nisu suviše optimistične

Najveći jednodnevni pad cijene srebra

  • Izvor: Kurir
  • 24.04.2024. 13:29

Ozbiljna eskalacija tenzija na Bliskom istoku izazvala je i bjekstvo ka zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, bar za zlato, vrhunac dostignut 12. aprila. Naime, tog dana je za uncu zlata trebalo platiti 2.431 dolar. Početkom ove nedjelje vidljiva je monetizacija profita.

To se posebno odnosi na srebro, koje je sa pet procenata minusa imalo najveći jednodnevni gubitak u više od tri godine. Indikator Moving Average Momentum Convergence/Divergence (MACD) je probio ispod svoje signalne linije, što ukazuje da je srebro vjerovatno preokrenulo svoj srednjoročni trend i da će pasti još niže. Signal je pojačan činjenicom da je MACD pouzdaniji indikator na tržištima koja nisu u trendu, kao što je srebro.

Cijena srebra će vjerovatno pasti na podršku sa prethodnih maksimuma od 26 dolara. Na tom nivou se moglo bazirati i oporaviti. Odlučujući proboj ispod 26 dolara vratio bi srebro u njegov jednogodišnji raspon i vjerovatno nižu liniju trenda na oko 23 dolara. Trgovanje zlatom i srebrom u utorak je bilo prigušenije, zlato je bilo stotinak dolara ispod rekordne vrijednosti, ali je ipak poraslo za zavidnih 13 procenata od početka godine. U međuvremenu, na tržištima kriptovaluta, bitkoin stidljivo raste nakon subotnjeg prepolovljenja, što se poklapa sa prilivom u američke ЕTF-ove.

Naime, prilivi su prošle nedjelje do petka bili negativni, a u petak i ponedjeljak zabilježen je neto priliv svežeg novca od oko 60 miliona dolara. Ipak, prognoze za bitkoin ostaju pozitivne, a ovaj optimizam se delimično zasniva na značajno povećanoj tražnji u periodu nakon prepolovljenja.

(Seebiz)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: