Stanovi zjape

Njemačka u ozbiljnoj stambenoj krizi

  • Izvor: Indeks
  • 29.03.2024. 14:26

Više od 360.000 četvornih metara stambenog prostora u vlasništvu njemačke države zjapi prazno, pokazuju podaci u koje je uvid dobila agencija dpa, a Njemačkoj po procjenama stručnjaka nedostaje oko 600.000 stanova.

Riječ je o nekoliko hiljada stanova u kojima bi, prema informacijama, trebali biti smješteni državni službenici.

Samo u Berlinu Državna agencija za nekretnine vlasnik je 18.000 četvornih metara praznih stanova. BIMA spada među najveće vlasnike nekretnina u Njemačkoj, podsjeća Dpa.

Veliki broj praznih stanova

Brojke o praznim državnim stanovima otkrivene su u odgovoru ministarstva finansija na pitanje poslanika stranke Ljevica u donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu Karen Lay, u koji je dpa dobila uvid.

U ministarstvu finansija kažu da su među praznim nekretninama stanovi koji nakon iseljenja još nisu iznajmljeni, ali bi mogli dobiti stanare u skorije vrijeme. Prazni su i stanovi kojima je potrebna adaptacija, dodaju, prenosi Indeks.

Poznata pjevačica žestoko izvrijeđala Sanju Marinković, napustila emisiju

Poznata pjevačica žestoko izvrijeđala Sanju Marinković, napustila emisiju

U nekoliko slučajeva stanovi se ne mogu koristiti dugoročno zato što nemaju potrebne dozvole, navode u ministarstvu.

Poslanik Ljevice smatra da dio odgovornost za nestašice stambenog prostora snosi vlada, s obzirom na brojne prazne nekretnine u državnom vlasništvu. 

"Državni službenici takmiče se na pregrijanom tržištu nekretnina, posebno u Berlinu", ističe Lay.

Njemačkoj trenutno nedostaje 600.000 stanova

Njemački savjet stručnjaka za nekretnine procjenjuje da Njemačkoj trenutno nedostaje 600.000 stanova.

Od ukupno gotovo šest miliona četvornih metara državnih "komercijalnih i drugih nekretnina", što uključuje i uredske, skladišne i proizvodne prostore, trenutno je prazno oko 2,8 miliona četvornih metara, stoji u odgovoru ministarstva.

Oko 638.000 četvornih metara tih nekretnina nije upotrebljivo, a država planira prodati oko 453.000 četvornih metara, kažu u ministarstvu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: