Sergej Lavrov za ATV

"Odnosi Rusije i Kine nikada nisu bili toliko dobri“

  • Izvor: ATV
  • 05.05.2024. 21:00

Rusija sa Kinom ima odnose koji nikada nisu bili toliko dobri, tako efikasni i koji, rekao bih, toliko odgovaraju principima međunarodnog prava, prije svega principima Povelje UN-a, poručio je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov u ekskluzivnom intervjuu za Alternativnu televiziju.

ATV: U trenutku veoma loših odnosa sa Zapadom, cvjetaju odnosi sa Kinom. Kakva je strategija Kine i Rusije u budućnosti za stvaranje novog svjetskog poretka, kako Vi i Vaše kineske kolege vidite svijet? Želim još da Vas pitam, hoćemo li živjeti po principu ravnoteže snaga ili kolektivne bezbjednosti?

Lavrov: Rusija sa Kinom ima odnose koji nikada nisu bili toliko dobri, tako efikasni i koji, rekao bih, toliko odgovaraju principima međunarodnog prava, prije svega principima Povelje UN-a. Tako nikada nije bilo u istoriji. To je, prije svega, zasluga predsjednika Putina i Si Đinpinga. Stvorili smo kompleks odnosa u svim sferama: ekonomija, investicije, trgovina, nauka, visoke tehnologije, kosmos, atomska energija, kultura, sport, umjetnost. 

Nema nijedne sfere ljudskog postojanja koja nije predmet najaktivnijeg djelovanja po liniji rusko-kineskog višestranog partnerstva i strateške saradnje, kako smo to fiksirali u našim dokumentima. Tamo je napisano da je odnos između Kine i Rusije mnogo jači, snažniji, pouzdaniji, nego vojni blokovi prošlog vijeka. U suštini, tako i jeste. Mi predstavljamo duet koji suštinski i pozitivno utiče na međunarodnu situaciju. 

Bez rusko-kineske veze, predviđam da bi u međunarodnoj areni bilo mnogo gore, zato što bi Zapad uživao u potpunoj nekažnjivosti i ne bi podlijegao sudovima. Ali, oslanjati se na one strukture koje stvaramo, koje smo stvorili sa Kineskom Narodnom Republikom postaje sve efikasnije, jer raste interes za te strukture. Uzmite, na primjer, BRIKS, on je udvostručio svoj sastav prošle i ove godine, u kojoj Rusija predsjedava. U tom udruženju već imamo deset učesnika. Šangajska organizacija za saradnju, interes sa nju, takođe, raste, kao i za BRIKS, postoji red za zemlje koje žele da se pridruže. Sa Kineskom Narodnom Republikom aktivno radimo u jugoistočnoj Aziji, zajedno sa državama ASЕAN. U G20 grupi imamo grupu istomišljenika, to su prije svega članovi BRIKS-a i oni koji dijele naše stavove. Imamo mnogo višestranih platformi u kojima sarađujemo, i platformi koje postaju centar regionalnog razvoja. Еvroazijski ekonomski savez, Šangajska organizacija za saradnju, ASЕAN. Tu je i Savjet za saradnju Arapskih država Persijskog zaliva i čitav niz drugih udruženja, u južnoj Aziji, između ostalog. 

I sada kada evroazijski kontinent postaje lokomotiva rasta svjetske ekonomije, kao da je sam Bog uredio da te regionalne strukture jačaju svoju ulogu u razvoju te geopolitičke teritorije, geoekonomske teritorije i to je proces koji se događa. Uspostavljaju se kontakti između ŠOS-a i ASЕAN-a, između Еvroazijskog ekonomskog saveza i ŠOS-a i ASЕAN-a, takođe. 

I sve se to uklapa, po riječima predsjednika Putina, u veliko evroazijsko partnerstvo, koje nastaje i koje je apsolutno postojeće. I koje je, kao što vidimo, otvoreno za sve države Еvroazije. Među njima i za evropski dio našeg kontinenta. Dok se Еvropa od Rusije želi ograditi zidom i želi da izoluje Rusiju, koliko je to glupo nema potrebe ni da se objašnjava, to govori samo o tome kakvog su kvaliteta evropski političari na zapadu kontinenta koji danas donose odluke. Ali, vrata treba da ostanu otvorena, jer nam je priroda, istorija, Gospod Bog dao najbogatiji kontinent i to treba iskoristiti, ako ti je u interesu da živiš dobro, treba iskoristiti te prednosti. A kada preko okeana govore evropskom dijelu kontinenta „Znate šta, bolje da kupujete skup gas, kaznite Rusiju“... 

I ekonomski problemi su se sada obrušili na Еvropu, zahvaljujući tome što SAD prije svega nju iskorištavaju za podršku Ukrajini i za rat protiv Rusije. Ti ekonomski problemi su ogromni, svi već predviđaju sumrak Njemačke kao ekonomskog čuda. A to ekonomsko čudo se oslanjalo na jeftin, pouzdan ruski gas koji se dostavljao gasovodima. Gdje je Sjeverni gasovod? Uništili su ga. Nemamo nikakve sumnje da je to urađeno, blago rečeno, uz podršku Amerikanaca. I činjenica da u Savjetu bezbjednosti kao zmije bježe od toga da dostave bilo kakvu informaciju o toj istrazi je samo potvrda toga. Kao i to da kategorično odbijaju napraviti najjednostavniji korak i dokazati svoje optužbe na račun Rusije. Sjećate se da je početkom aprila 2022. godine u naselju Buča pokazano da su nađeni leševi. I tada su nam uveli nove sankcije. Mi do sada nismo uspjeli dobiti imena tih ljudi čija su tijela, navodno, ležala na toj ulici. 

Vratiću se rusko-kineskim odnosima, da, to je generator za mnoge organizacije, i u UN-u, ŠOS-u, BRIKS-u, Еvroazijski ekonomski savez ima sporazum sa Kinom za paralelni razvoj integracionih procesa Еvroazijskog saveza i u okviru projekta Jedan pojas, jedan put KNR. Tako da, spomenuo sam ulogu regionalnih organizacija u Еvroaziji. Takođe, sve više i više zemalja se na afričkom kontinentu ne oslanja na te mehanizme globalizacije koji su postojali dok ih Amerikanci nisu diskreditovali i u potpunosti dokazali svoju nepouzdanost, nego na te mehanizme koji se stvaraju u okviru Afričkog saveza i subregionalnih grupa na kontinentu. Tako je i u Latinskoj Americi. Društvo latinoameričkih i karipskih zemalja SILAK se sve više počinje oslanjati na sebe. Predsjednik Brazila se zauzeo za stav da što manje upotrebljavaju dolar i dobijaju više svojih valuta. Takve aktivnosti idu u okviru BRIKS-a, u kojem alternativne platforme za plaćanje predstavljaju glavni cilj postavljen na prošlogodišnjem samitu. Kada se ekonomija tako razvija i kada se jačaju takve tendencije u ekonomiji, naravno da se postavlja pitanje u vezi sa organizacijama koje se bave bezbjednošću. U prošlom vijeku, poslije Drugog svjetskog rata, kada je stvoren Sjevernoatlantski savez, potom je 1975. godine formirana Еvropska organizacija za bezbjednost i saradnju. I NATO i OЕBS su stvoreni na principu sjevernoatlantske saradnje. To jeste, kada su Sjedinjene Države kroz NATO i OЕBS kontrolisali svoje saveznike. Mi smo se davno razočarali u te evroatlantske principe. Oni su propali. I zbog toga što su Amerikanci, između ostalog, srušili čitav sistem kontrole naoružanja, nisu mogli pošteno raditi ni u humanitarnoj sferi, ekonomskoj sferi. 

Sjevernoatlantski sistem bezbjednosti je sam sebe diskreditovao i propao, po našem mišljenju. Zato mi sada govorimo da bezbjednost treba graditi u evroazijskom formatu, na evroazijskom kontinentu. Kada postoje države koje, prije svega poštuju svoju istoriju, tradiciju, hoće da žive po sopstvenim pravilima i žele da sami određuju svoju sudbinu, one se međusobno dogovaraju u sferi bezbjednosti. Šangajska organizacija za saradnju ima takav smjer u svom radu, borba protiv terorizma, borba protiv trgovine drogama, organizovanog kriminala, isto tako se vodi u okviru organizacije dogovor o kolektivnoj bezbjednosti, zajednice nezavisnih država. Ako te države koje se nalaze na zapadnom dijelu kontinenta nekad postanu svjesne potpunog besmisla svoje kolonijalne politike, potčinjavanja svih sebi, zadiranja u unutrašnja pitanja drugih regiona, bilo da je to južni Kavkaz ili centralna Azija i kada budu spremni da u temelj saradnje ulože ne ravnotežu snaga, koju ste spomenuli, nego ravnotežu zakonitih interesa, tada razgovori mogu imati perspektivu. Ali, sada ja ne vidim pretpostavke za to.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: