Doktor ekonomske diplomatije

Pepić: Kako poslodavci mogu isplatiti platu u koverti, a ne mogu u cjelosti?

  • Izvor: ATV
  • 19.02.2024. 18:01

Doktor ekonomske diplomatije Siniša Pepić komentarišući održivost minimalca u Srpskoj za ATV poručuje da se ne razmišlja o radniku kojem je mnogo uskraćeno isplatom plate u koverti i da treba pooštriti kaznenu politiku.

"Minimalna plata je nastala kao socijalna kategorija. Naši poslodavci su je, ne svi, imali smo priliku da čujemo gospodina Trivića koji tvrdi da platu isplaćuje u cjelosti, ali postoji mnogo poslodavaca koji je koriste minimalac kao kategoriju za poresku envaziju", kaže Pepić u emisiji Centar dana.

On poručuje da su poslodavci izbjegavali plaćanje poreza za doprinose isplaćujući minimalnu platu, što je u konačnici problem za radnike.

"Koriste mogućnost za isplatu dividente unaprijed uz kamatnu stopu od 10 odsto da bi izbjegli plaćanje poreza za doprinosa i isplaćujući minimalnu platu od 900 KM i plate koju u stvarnosti dobija zaposlenik. Umjesto da plate na tu razliku 62 odsto, platiće 10 odsto iz povučene akontacione dobiti isplaćene u koverti. Ključni problem je koverta. Ne razumijem, ako ste imali novca da isplatite kovertu, kako nemate para da isplatite radnika? Taj radnik će sutra osjetiti efekte te koverte kada bude trebalo da dobije penziju na taj minimalac koji mu je isplaćen. Sa druge strane, kako mladi zaposlenici da dođu do stana? Ako posmatramo cijene nekretnina, može li neki mladić da dobije kredit sa minimalnom platom? Niko o radniku ne razmišlja. Gleda se samo kako da se prevari država", kaže Pepić.

On poručuje da državu ne treba abolirati i da treba pooštriti kaznenu politiku.

"Fiskalna politika i ono što poslodavci mogu da dobiju kroz razne programe podrške su u redu i to ne treba da se dira", kaže Pepić.

Trivić o cijenama hljeba: Nismo mi socijalna ustanova

Trivić o cijenama hljeba: Nismo mi socijalna ustanova


Pratite nas i putem Vibera