Banjaluka

Povećanje minimalca napravilo značajan iskorak

  • Izvor: ATV
  • 30.04.2024. 19:30

Povećanje minimalca povoljno je uticalo na zaposlene u trgovini i uslužnim djelatnostima, kažu predstavnici ovog sindikata.

To je značajno i zbog toga što upravo u ovoj oblasti radi najviše radnika u Srpskoj, oko 60 hiljada. Prosječna plata u trgovinama prošlog mjeseca bila je 1.394KM.

"Mislim da je Vlada kada je odlučivala o visini najniže plate, dobro razmislila i mislim da je to stvarno jedan dobar potez koji je napravljen i koji se dobro manifestovao u kompletnoj strukturi plata u čitavoj državi", kaže Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske.

Minimalna plata od 900 maraka odrazila se pozitivtno i na 12 i po hiljada zaposlenih u tekstilnoj, kao i industriji kože i obuće.

Iz granskog sindikata navode da je, prema podacima Poreske uprave, prošle godine prosječna plata u tim oblastima bila 963 KM. Kažu da bi bilo dobro da se sa tim trendovima i nastavi.

"Ovo je dokaz da treba i dalje raditi sa povećanjem plata, ali to nije dovoljno povećati samo najnižu platu, mi iz granskog sindikata, kao iz cijelog saveza sindikata Republike Srpske insistiramo da se u ovoj godini dođe do novog sistema plata u Republici Srpskoj", rekao je Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske.

Kao problem, uoči Prvog maja, iz ova dva granska sindikata navode nepotpisivanje kolektivnog ugovora - za to krive poslodavce. Kažu da jedan od gorućih problema i nepoštovanje neradnih dana, a teži se ka tome da se nedjelja proglasi neradnom za trgovce.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:20 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:35 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:35 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.