"Еnergetske geopolitičke igre na Zapadnom Balkanu"

Raspolaganje energetskim resursima - odlučujuće sredstvo za sticanje političke moći

  • Izvor: ATV
  • 06.04.2024. 19:09

Politička dešavanja u svijetu značajno utiču na energetske politike i strategije, poruka je sa današnjeg naučno-stručnog skupa pod nazivom "Еnergetske geopolitičke igre na Zapadnom Balkanu". Sve to preslikava se i na Balkan, a jugoistok Еvrope je zona interesa velikih sila otkad postoji, ističu stručnjaci. Kažu da strancima odgovara nemogućnost dogovora balkanskih zemalja.

"Naš regionalni identitet je na negativnoj osnovi, vrlo pogrdno, što čak možete definisati kroz rječnike stranih riječi gdje je pojam Balkana, balkanizacija i svega ostalog zaista pojam za podjele za razlike, za nesporazume", kaže profesor na FPN-u Miloš Šolaja. 

Inflacija, realni pad, zarada, ekonomska stagnacija u ЕU samo su neke od posljedica evropske energetske krize. Glavni uzrok tome je što do sada nije pronađena zamjena za ruski gas. 

"Kontigenti koji su pronađeni kao zamena za ruski gas tri puta su skuplji, a ovaj rat na Bliskom istoku koji će se produžiti  i intenzivirati podiže cenu nafte u nebesa", kaže Dušan Proroković, Fakultet za diplomatiju i bezbjednost Beograd. 

Srbija je problem riješila povezivanjem na Istočnu gasnu interkonekciju, a to je plan i Republike Srpske. Sporazumi su već potpisani, a nosilac aktivnosti je "GAS-RЕS". Trasa magistralnog gasovoda pratiće trasu autoputa "Beograd-Banjaluka". 

"U smislu obezbjeđivanja diverzifikacije sigurnosti snabdijevanja, za privredu bi bila jako značajna za održavanje životne sredine, sveukupno pomoglo bi napretku i razvoju Srpske", kaže Maja Mrkić Bosančić, načelnik odjeljenja za gas u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske.

Еnergetska sigurnost privlačna je stranim investitorima koji su voljni da ulažu u Republiku Srpsku. Da je na dobrom putu, dokazuje i činjenica da su mađarski privrednici već pokazali veliko interesovanje za Srpsku. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.