Ivan Nikolić

Takse Prištine smanjiće rast BDP-a Srbije za petinu

  • 13.12.2018. 17:23

Direktor za naučno – istraživački rad Ekonomskog instituta, Ivan Nikolić, kaže da, ako bi mjere Prištine na dodatno uvećanom porezu od 100 odsto na proizvode iz Srbije ostale na snazi narednih godinu dana, procjena je da bi to smanjilo projektovani rast BDP Srbije za petinu.

Nikolić je to rekao na Osmom poljoprivrednom forumu “Hrana za Evropu” u Vrdiniku, te dodao da mjere Prištine prijete da nanesu velike štete prehrambenom sektoru, naročito kada su u pitanju izvoz šećera, žitarica, bezalkoholnog pića i stočne hrane.

– Prištinske takse od 100 odsto su na snazi već treću sedmicu i ako se produže na cijelu sljedeću godinu prijete da nanesu velike štete prehrambenom sektoru – rekao je Nikolić.

Među onima koji su najviše pogođeni, kaže Nikolić, su proizvođači šećera, jer šećer čini petinu našeg izvoza na KiM, a pšenica četvrtinu.

Tagovi:
  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.