Donald Tramp

Trgovinski pregovori SAD i Kine dobro napreduju

  • 04.01.2019. 22:28

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da razgovori Vašingtona i Pekinga o rješavanju trgovinskog spora napreduju “veoma dobro”.

"Dobro napredujemo u pregovorima sa Kinom", rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući, prenosi Rojters.

Američki izaslanici posjetiće 7. i 8. januara Peking gdje će sa kineskim partnerima razgovarati o rješavanju trgovinskog spora između dvije zemlje koji prijeti da ugrozi globalni rast, javio je prethodno AP, pozivajući se na saopštenje kineskog Ministarstva privrede.

Dvije zemlje su tokom prošle godine u više navrata povećavale carine na uzajamni uvoz robe vredan stotine milijardi dolara, u trgovinskom sukobu koji je izbio zbog optužbi SAD-a da Peking krši preuzete obaveze u pogledu otvaranje tržišta tako što, prema tvrdnjama Vašingtona, “krade” ili vrši pritisak na kompanije da predaju tehnologiju kineskim partnerima.

Tramp i Si su se dogovorili na samitu G20 u Argentini krajem prošle godine da na 90 dana odlože nova povećanja tarifa, počev od 1. januara, kako bi u tom periodu pokušali da postignu sporazum, ali ekonomisti kažu da je to prekratak rok za rešavanje spora koji opterećuje američko-kineske odnose, prenosi AP.

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.